NOVA OTKRIĆA

NASA u srijedu predstavlja uzorke asteroida Benu, prenosit će sve uživo

NASA je spremna razotkriti uzorak prikupljen s asteroida Benu. Svemirska agencija događaj će uživo prenositi ove srijede u 17 sati

NASA u srijedu predstavlja uzorke asteroida Benu. NASA / Robert Markowiz

M. Z.

9.10.2023

NASA je spremna razotkriti uzorak prikupljen s asteroida Benu (Bennu). Svemirska agencija događaj će uživo prenositi ove srijede u 17 sati.

Prvo izvlačenje uzorka

Misija OSIRIS-REx označila je NASA-ino prvo izvlačenje uzorka s udaljenog asteroida u složenoj operaciji koja je uključivala slijetanje svemirske letjelice na stijenu, hvatanje i pohranjivanje materijala iz nje te dopremanje tereta do Zemlje.

Misija je pokrenuta u septembru 2016., a letjelica je uzorke prikupila četiri godine kasnije. Dugo putovanje natrag na Zemlju završilo je prošlog mjeseca kada je uzorak u kapsuli sletio u pustinju Utaha, tačno kako je i planirano.

Nakon što je kratko vrijeme držana u čistoj prostoriji u blizini mjesta slijetanja, kapsula je prevezena u ''Johnson Space Center'' u Hjustonu, gdje će biti otvorena, omogućujući početak višegodišnjeg naučnog istraživanja za koje se istraživači nadaju da će nam reći više o formiranju našeg Sunčevog sistema i, nadaju se, uvid u to kako je nastao život na Zemlji.

Komentirajući uspješnu misiju, šef NASA-e Bil Nelson (Bill) rekao je da je OSIRIS-REx ''donio nešto izvanredno: najveći uzorak asteroida ikada primljen na Zemlji''.

Porijeklo Sunčevog sistema

Nelson je dodao:

- Pomoći će naučnicima u istraživanju nastanka planete, poboljšat će naše razumijevanje asteroida koji bi mogli utjecati na Zemlju i produbiti razumijevanje porijekla našeg Sunčevog sistema i njegove formacije.

NASA će uzorak prikupljen s asteroida Benu otkriti tokom posebnog događaja koji počinje u 17 sati u srijedu, 11. novembra.

Događaj će se moći pratiti putem javnog kanala NASA TV-a, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.