FOSILI

Misteriozne kugle na antenama ovog stvorenja zbunile naučnike: Otkrivena nova vrsta minijaturne ose

Mikro osama se smatraju ose čije odrasle jedinke imaju dužinu tijela manju od 2 milimetra

Mikro osa u ćilibaru. X

M. Z.

10.10.2023

Istraživači fosila otkrili su novu vrstu minijaturnih osa s misterioznim, okruglim strukturama na kraju svake antene.

100 miliona star ćilibar

Ženku mikro ose očuvanu u 100 miliona starom ćilibaru ispitali su naučnici koje je predvodio Džordž Pojnar s Naučnog koledža Državnog univerziteta Ohaja, prenosi Phys.org.

Pojnar i Fernando Vega, nezavisni istraživač iz Silver Springa, imaju neke ideje o tim „oblacima“ na antenama, ali nisu sigurni da li su u pravu.

- Nismo našli nijedan fosil niti bilo kog insekta s takvim strukturama na antenama. Nije nam jasno kako je i dalje mogao da leti sa svom tom težinom - rekao je Pojnar.

Mikro osama se smatraju ose čije odrasle jedinke imaju dužinu tijela manju od 2 milimetra.

- Ova mikro osa dugačka je samo 1,3 milimetra. I onda se tome dodaje antena od 15 segmenata, pukotina nasred glave i karakteristična krila koja ih razlikuju od svih drugih mikro osa. Jedinstvene strukture nalik minijaturnom oblaku na antenama mora da su bile veoma nezgodne za ove male parazite - rekao je Pojnar.

Kako slične strukture ne postoje na drugim insektima, ni živim, ni izumrlim, naučnici kažu da mogu samo da nagađaju čemu su služile.

Osa parazit

- Možda su u pitanju male sjemenke biljaka, jajašca domaćina u kojima je osa bila parazit ili nešto što je neka biljka lučila. Postoji dobra mogućnost da je mikro osa bila parazit i da je u istom komadu ćilibara negdje sakriven i mužjak. Šta god da su, otkriće je izuzetno interesantno. Pred nama je sad izazov da otkrijemo jedinstvene karakteristike ovog izumrlog organizma - rekao je Pojnar.

Vrsta je nazvana Caradiophyodus saradae, a studija o njoj objavljena je u žurnalu ''Life'', piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.