VIŠE OD 2.000 FOSILA

Posljednji krokodil u Evropi

Istraživači su u južnoj Španiji iskopali životinjske fosile stare oko 4,5 miliona godina

Pronađeni ostaci posljednjeg evropskog krokodila. Facebook

M. Z.

22.10.2023

Fosili najvećeg poznatog krokodila koji se smatra „posljednjim krokodilom u Evropi“ pronađeni su u Španiji 4,5 miliona godina nakon njegove dominacije.

U pokrajini Granada

Istraživači su u južnoj Španiji iskopali životinjske fosile stare oko 4,5 miliona godina, uključujući moguće ostatke „posljednjeg evropskog krokodila“, piše Nature World News.

Katalonski institut za humanu paleoekologiju i socijalnu evoluciju (IPHES) došao je do tih otkrića tokom septembarskih iskopavanja na lokaciji Baza-1 u pokrajini Granada. Na toj lokaciji, otkrivenoj 1996., sistematska iskopavanja su počela 2000. i 2001. Više od 2.000 fosila, uglavnom izumrlih životinja, pronađeno je na skromnoj površini od 30 kvadratnih metara.

Starost lokacije Baza, otprilike 4,5 miliona godina, rijetkost je u Evropi i poznata je po izuzetnoj koncentraciji izumrle faune i flore.

Paleontolozi su sad pronašli više od 500 dobro očuvanih fosila velikih i malih kičmenjaka, starih oko 4,5 miliona godina. Među ostacima su mastodonti, nosorozi, dvije vrste konja, razna goveda, jeleni, svinje, veliki mesojedi i kornjače. Analiza sedimenta je također otkrila ostatke malih sisara kao što su glodari, kunići, rovčice, vodozemci, gmizavci, ribe i obilje ostataka drveća i biljaka.

Prvi krokodilski zub

Istraživački tim je došao do fascinantnog otkrića na lokaciji Baza-1: prvi krokodilski zub pronađen na tom mjestu. Taj zub pripada vrsti krokodila afričkog porijekla i predstavlja jedinstveno otkriće u evropskoj fosilnoj evidenciji iz tog doba. Možda je to bila posljednja vrsta krokodila koja je naseljavala kontinent.

Smatra se da je taj krokodil stigao na Pirinejski poluotok preko morskog kanala baš prije nego što se Mediteran isušio tokom mesinske krize saliniteta, prije oko šest miliona godina. Ovaj geološki događaj je izolirao Mediteran od Atlantika i doveo do vrlo slanih uvjeta nepogodnih za život.

Kriza je okončana zanklinskom poplavom, koja je napunila Mediteranski bazen i ponovo ga povezala sa Atlantikom.

Hronološki okvir

Baza-1 ima izuzetan značaj kao najopsežnija fosilna evidencija za postmesinska vremena u Evropi. Tokom mesinske krize saliniteta Mediteran je isušen, što je stvorilo prelaz od Sjeverne Afrike do Pirinejskog poluotoka. Pronalazak krokodilskog zuba utvrđuje prisustvo krokodila na toj lokaciji tokom neočekivanog hronološkog okvira.

Ti krokodili su došli na Pirinejski poluotok prije otprilike 6,1-6,2 miliona godina, proširujući svoje evropsko prisustvo mnogo duže od ranije poznate granice do prije pet miliona godina.

Istraživači namjeravaju da upotrijebe fosilne nalaze iz Baze-1 za rekonstrukciju prastare životne sredine. Dokazi sugeriraju tropski/suptropski klimat s visokim temperaturama, obilnim kišnim padavinama i ekosistemom prostranih šuma i otvorenih oblasti naseljenih biljojedima, kao što su troprsti konji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.