NOVA STUDIJA

Naučnici otkrili novi spoj u kanabisu koji objašnjava jedinstveni miris te biljke

Nova studija otkrila je da jedinstveni miris kanabisa baziran na zanimljivim spojevima koji otkrivaju tajnu iza osebujne arome

Istraživanje mirisa kanabisa. AP

M. Z.

2.11.2023

Neuhvatljiva aroma kanabisa dugo je zbunjivala naučnike, a novo istraživanje je pokazalo da se ne pripisuje samo terpenima (tzv. jednostavni lipidi), kako se prije vjerovalo.

Porijeklo mirisa

Naučnici su sada rasvijetlili porijeklo karakterističnog mirisa povezanog s marihuanom, pri čemu značajnu ulogu igraju hlapljivi sumporni spojevi ili tioli. Značajno je otkriće da je molekula 3-metil-2-buten-1-tiol (321MBT) zauzela središnje mjesto u novom olfaktornom naučnom istraživanju.

Naučnici kompanije Abstrax Tech, distributera terpena, proveli su studiju koja je uključivala 31 ekstrakt kanabisa, koristeći niz analitičkih tehnika, uključujući plinsku kromatografiju, masenu spektrometriju i detekciju plamenom ionizacijom. Njihov je cilj bio dublje istražiti hemijski sastav navedenih ekstrakata i aroma koje oni proizvode.

Rezultati istraživanja su otkrili važnost 321MBT u određivanju različitih mirisa povezanih s različitim sojevima kanabisa. Naučnici su identificirali novu klasu tropskih tiola odgovornih za aromu citrusa ili tropskog voća koja se nalazi u određenim sortama. Skatol (3-metilindol), vrlo opor spoj, identificiran je kao ključni sastojak pikantnih ili hemijskih mirisa.

Iako terpeni i dalje igraju ulogu u cjelokupnoj aromi, čini se da je kombinacija tiola i molekule 321MBT najvažnija u stvaranju nepogrešivog mirisa kanabisa, uključujući i zloglasni "skunky" miris.

Nevjerovatno je da je navedena molekula odgovorna za neugodan miris koji nastaje kada je pivo izloženo sunčevoj svjetlosti, a također pridonosi jasnom mirisu koji ispuštaju američki tvorovi. Iako tiolni spojevi čine mali udio (manje od 0,05 posto) analiziranih uzoraka, oni imaju značajan utjecaj na miris kanabisa. Njihove su niske koncentracije prethodno dovele do propusta u njihovom opažanju.

Naučnici su također izdvojili skatol, spoj koji se nalazi u ljudskom izmetu, kao doprinos aromi češnjaka koja prati tradicionalni miris korova.

Tim iz Abstrax Techa se nada da će njihovo istraživanje utrti put selektivnom uzgoju sojeva kanabisa sa specifičnim aromama, potencijalno smanjujući prevladavajući neugodan miris. Studija pruža sveobuhvatnije razumijevanje hemijskog sastava kanabisa, šireći se izvan terpena i naglašavajući ulogu ovih spojeva u stvaranju različitih aroma.

Hemijski sastav

Rezultati pružaju bolje razumijevanje hemijskog sastava kanabisa osim terpena i kako ti spojevi doprinose jedinstvenim aromama koje proizvodi. Nadalje, ovo istraživanje nudi novu priliku za kategorizaciju sorti kanabisa na temelju poželjnih svojstava arome, ističu autori studije koja je objavljena u časopisu ACS Omega, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.