NOVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjaci tvrde da navodnu najstariju piramidu na svijetu nisu napravili ljudi

Ovo istraživanje osvjetljava napredne vještine zidanja koje potječu iz posljednjeg ledenog doba

Piramida Djoser Step. Facebook

M. Z.

12.12.2023

Dok Ginisova knjiga svjetskih rekorda službeno navodi Djoser Step piramidu u Egiptu kao najstariju piramidu na svijetu (oko 2.630. pr. n. e.), jedan rad objavljen u oktobru tvrdi da je sloj piramide Gunung Padang u Indoneziji izgrađen još 25.000. pr. n. e. - iako postoje sumnje je li struktura uopće ljudskog porijekla.

U istraživanju koje je predvodio Deli Hilman Natavidjaja (Danny Natawidjaja) s Indonezijskog instituta za nauku, objavljeno u časopisu Archaeological Prospection, akademici tvrde da "jezgra piramide sastoji se od pažljivo oblikovanog masivnog andezitskog lave" i da je "najstariji konstrukcijski" element piramide "vjerovatno nastao kao prirodni brijeg od lave prije nego što je oblikovan i zatim arhitektonski obuhvaćen".

- Ovo istraživanje osvjetljava napredne vještine zidanja koje potječu iz posljednjeg ledenog doba. Ovaj nalaz izaziva konvencionalno vjerovanje da je ljudska civilizacija i razvoj naprednih građevinskih tehnika nastao samo dolaskom poljoprivrede prije otprilike 11.000 godina. Dokazi s Gunung Padanga i drugih mjesta, poput Gobekli Tepea u Turskoj, sugeriraju da su napredne građevinske prakse već bile prisutne kad poljoprivreda možda još nije bila izmišljena - tvrde naučnici.

Akademici također tvrde da graditelji "mora da su posjedovali izuzetne vještine zidanja", ali jedan britanski arheolog odbacuje rad, tvrdeći da je "iznenađen što je objavljen u takvom obliku".

Flint Dibl (Dibble) s Univerziteta u Kardifu rekao je časopisu Nature da nema jasnih dokaza koji sugeriraju da su zakopani slojevi izgrađeni od ljudi.

- Materijal koji se kotrlja nizbrdo će se, prosječno, postaviti sam - rekao je, dodajući da nema dokaza da se “radi ili bilo šta što ukazuje na to da je čovjek napravio”.

U međuvremenu, Bil Farlej (Bill Farley), arheolog sa Southern Connecticut State University, tvrdi da "uzorci tla starosti 27.000 godina s Gunung Padanga, iako tačno datirani, ne pokazuju znakove ljudske aktivnosti, poput ugljena ili koštanih fragmenata".

Natavidjaja je odgovorio na kritike rekavši da "stvarno pozdravljamo istraživače iz cijelog svijeta koji bi željeli doći u Indoneziju i provesti istraživački program na Gunung Padangu", dok je saurednik Archaeological Prospection potvrdio pokretanje istrage u vezi s radom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.