DUG 341 METAR

NASA otkrila hoće li zalutali asteroid udariti u Zemlju 2024. godine

Nedavni izvještaj NASA-e o asteroidima blizu Zemlje otkriva da nam se u posljednjih 30 dana približilo 13 asteroida bliže nego Mjesec

Iz NASA-e poručuju da ne brinemo. Instagram

M. Z.

3.1.2024

U posljednjem mjesecu nekoliko je medija izvijestilo o asteroidu pod nazivom 2007 FT3, koji je navodno izgubljen i mogao bi udariti Zemlju sljedeće godine, pozivajući se na upozorenja NASA-e. No, situacija nije toliko alarmantna kako se može činiti.

Prate nebo

Prema riječima portparola NASA-e, ne postoji poznata prijetnja od udara asteroida na Zemlju tokom sljedećeg stoljeća. NASA i njeni partneri pažljivo prate nebo kako bi identificirali, pratili i kategorizirali asteroide i objekte blizu Zemlje, uključujući one koji bi se mogli približiti. Važno je napomenuti da se asteroidi unutar 30 miliona milja od Zemljine orbite smatraju bliskima, prenosi Indy100.

Nedavni izvještaj NASA-e o asteroidima blizu Zemlje otkriva da nam se u posljednjih 30 dana približilo 13 asteroida bliže nego Mjesec, a taj broj se povećava. Uprkos tome, nema alarma.

Članak koji upozorava na mogući apokaliptični događaj s asteroidom 2007 FT3 objavljen je 2019., tvrdeći da bi mogao udariti Zemlju u oktobru te godine, ali to se očito nije dogodilo. Asteroid ima veličinu od 341 metar i ima 89 potencijalnih udara na NASA-inoj stražarskoj tablici od 3. oktobra sljedeće godine do 4. oktobra 2119. godine, ali nijedan od njih ne predstavlja opasnost prema Torino ljestvici.

Najpesimističniji scenarij

Vjerovatnost sudara ocjenjuje se kao gotovo nula, a čak i u najpesimističnijem scenariju vjerovatnost je toliko mala da je zanemariva. Nema razloga za zabrinutost, a članci koji šire strah vjerovatno će ponovo kružiti kako se približavamo datumu 3. oktobra 2025., sljedećem datumu kada bi nas mogao pogoditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.