ŠPANIJA

Blago iz bronzanog doba napravljeno od vanzemaljskog metala

Za proizvodnju predmeta iz Vilene korišteno željezo sa meteorita koji je pao na Zemlju prije milion godina

Predmeti pronađeni 1963.. turismovillena.com

M. Z.

7.2.2024

Blago iz bronzanog doba otkriveno u Španiji prije više od 60 godina sadrži metal koji nije sa Zemlje, pokazale su nove analize. Blago iz Vilene, kako je nazvano ovih 59 boca, posuda i komada nakita, dijelom je napravljeno od meteoritskog željeza.

U jami u provinciji Alikante

Arheolozi su ove predmete pronašli 1963. u jami u provinciji Alikante, prenosi LiveScience. U vrijeme otkrića opisano je da su predmeti izrađeni od „tamnog metala, svjetlucav je u nekim dijelovima, a pokriven je oksidom koji je uglavnom napukao“.

Novo istraživanje otkrilo je da je željezo korišteno u dva predmeta porijeklom od meteorita koji je pao na Zemlju prije milion godina, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Trabajos de Prehistoria.

Za tu studiju istraživači su testirali dva željezna predmeta – narukvicu u obliku latiničnog slova C i šuplju sferu sa zlatnim dekoracijama, koja je možda svojevremeno bila ukras mača. Oba su napravljena između 1400. i 1200. godine prije nove ere.

- Veza između zlata i željeza je važna, oba elementa imaju veliku simboličnu i društvenu vrijednost. U ovom slučaju, predmeti su, vjerovatno, skriveno blago koje je pripadalo cijeloj zajednici, a ne samo jednog osobi. Nije bilo kraljevstva na Iberijskom poluotoku u ovom historijskom periodu - rekao je za LiveScience Ignjasio Montero Ruiz, istraživač španskog Historijskog instituta.

Masena spektrometrija

Korištenjem masene spektrometrije, tehnike koja analizira molekule na osnovu mase i naboja, otkrili su tragove legure željeza i nikla uporedivih s meteoritskim željezom, navodi se u studiji. Imajući u vidu da je sastav predmeta veoma sličan, dodao je Montero Ruiz, „oba objekta su možda napravljena od materijala s istog meteorita“.

- Tehnologija željeza je potpuno drugačija od metalurgije obrade zasnovane na bakru i plemenitim metalima poput zlata i srebra. Zato su ljudi koji su počeli da rade s meteoritskim željezom i kasnije s onim sa zemlje morali su da razvijaju novu tehnologiju. Fascinantno je vidjeti inovacije koje su došle s novim tehnologijama. Eksperimenti i radoznalost bili su dio ovih nekadašnjih društava - rekao je on.

Naučnici još ne znaju ko je napravio ove predmete i gdje su tačno napravljeni, ali znaju da je riječ o najstarijim do sada pronađenim predmetima od meteoritskog željeza na Iberijskom poluotoku. Oni daju i novi uvid u metalurgiju bronzanog doba.

Jedini do sada poznati predmeti od meteoritskog željeza iz prvog milenija prije nove ere su vrhovi strijela otkriveni u Švicarskoj.

Predmeti iz istočnog Sredozemlja

- Jedna opcija je da su predmeti iz istočnog Sredozemlja, gdje su postojali slični predmeti, poput bodeža i još nekih artefakata iz Tutankamonove grobnice. Nemamo dokaze koji bi mogli da ukažu na to da je proizvodnja lokalna, jer svi ostali primjeri meteoritskog željeza u Evropi su nastali kasnije - rekao je Montero Ruiz, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.