STIGLI IZ JAPANA

''Mreže ovih paukova su svuda, na dalekovodima, semaforima, pumpama…'': Ogromna životinja kolonizira i gradove

Jorogumo su iz Japana u SAD stigli 2013., a šire se po krajevima u kojima drugi pauci ne mogu da žive

Pauk joro došao iz Japana u SAD. news.uga.edu

M. Z.

16.2.2024

Pauk joro ili Trichonephila clavata prvi put je primijećen u Sjedinjenim Američkim Državama 2013. i otad se raširio po toj zemlji. Novo istraživanje s Univerziteta Džordžije otkrilo je neke razloge zašto je ova vrsta iz Japana tako uspješna u koloniziranju naseljenih mjesta i urbanog pejzaža.

Tolerantni na buku i vibracije 

U studiji objavljenoj u Anthropoda naučnici su otkrili da su ovi pauci, koji se na japanskom zovu jorogumo, iznenađujuće tolerantni na buku i vibracije u urbanim predjelima i kraj krcatih puteva.

Istraživači su otkrili da pauci joro koji žive kraj puteva rjeđe napadaju plijen, ali da to ne mijenja njihov životni ritam, prenosi Phys.org.

- Ako ste pauk, oslanjate se na vibracije da rade vaš posao i hvataju bube. Ali mreže ovih paukova tokom jeseni su svuda, uključujući i krcate puteve, i djeluje da oni uspijevaju tu da žive. Iz nekog razloga oni su otporni na urbanu sredinu - rekao je Endi Dejvis, autor studije i istraživač Ekološke škole Odum pri Univerzitetu Džordžije.

Ovi paukovi naseljavaju oblasti od kojih drugi bježe. Prave svoje zlatne mreže između dalekovoda, na semaforima, pa čak i na benzinskim pumpama, a nijedno od tih mjesta nije mirno.

Zato su ih Dejvis i njegov tim ispitivali upravo kako napadaju plijen na ovakvim mjestima. Uradili su više od 350 eksperimenata i vidjeli da li paukovi napadaju plijen. Otkrili su da oni napadaju plijen 59 posto vremena. Nove navike i nova mjesta za mreže ne utječu na težinu i veličinu paukova, kažu istraživači.

- Čini se da ovim paucima ne smeta da prave mreže ispod semafora ili na mjestima gdje drugih paukova nema. Ne znam da li će ljudi biti sretni zbog toga, ali ovi pauci su tu da ostanu - rekla je Aleksa Šulc, koautorka studije.

U Japanu, odakle su stigli u SAD, pauci joro kolonizirali su veći dio zemlje, a mogli bi da koloniziraju i istočni dio SAD. Oni su sposobni za to jer imaju brz metabolizam i visok puls. Osim toga, nisu osjetljivi na hladnoću i mogu da prežive ledene dane koji ubijaju veću drugih paukova.

Ženke od 17 do 25 milimetara

Smatraju se velikim paukovima jer odrasle ženke imaju tijela od 17 do 25 milimetara, dok su mužjaci nešto manji i imaju između 7 i 10 milimetara. Ipak, nisu opasni za ljude i njihov ujed ne ubija.

Prema japanskom folkloru, joro pauci mogu da promijene izgled i postanu lijepa žena koja zavodi muškarce, a onda ih hvata u svoju mrežu i proždire. Ime pauka joro na japanskom znači prostitutka, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.