KO ĆE DRUGI

Kinezi obaraju rekorde i u kosmosu: Astronauti u svemirskoj šetnji proveli osam i po sati

Ovim poduhvatom našli su se na trećem mjestu liste najdužih svemirskih šetnji u historiji

astronauti su izveli 16 zadataka tokom svemirske šetnje. - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
astronauti su izveli 16 zadataka tokom svemirske šetnje. - Avaz
E. Ag.

29.5.2024

Članovi ekspedicije Šenžou-18 izašli su u prvu šetnju van svemirske stanice Tjangong ili Nebeska palača. Oni su van stanice proveli skoro osam i po sati, čime su oborili i rekord za najdužu svemirsku šetnju kineskih astronauta. Ovim poduhvatom našli su se na trećem mjestu liste najdužih svemirskih šetnji u historiji.

Je Guangfu, Li Cong i Li Guangsu radili su na izvršenju više zadataka, uključujući i instalaciju uređaja za zaštitu od svemirskog otpada. U tome im je pomagao tim sa Zemlje, kao i robotska ruka Nebeske palače, javila je Sinhua.

Je i Li Guangsu, koji su bili van stanice, vratili su se u modul Ventian bez ikakvih problema. Za Jea je ovo bila druga svemirska šetnja, na prvoj je bio sa misijom Šenžou-13 u novembru 2021.


Kako je saopćila kineska svemirska agencija CMSA, astronauti su izveli 16 zadataka tokom svemirske šetnje.

Žaj Žigang iz misije Šenžou-7 ušao je u historiju 27. septembra 2008. kao prvi kineski astronaut koji je izašao u svemirsku šetnju. Ona je trajala samo 19 minuta.

Rekord u dužini svemirske šetnje drže američki astronauti Džejms Vos i Suzan Helms. Oni su 11. marta 2001. proveli van svemirske stanice osam sati i 56 minuta. Na listi iza njih su Pjer Tuat, Ričard Hib i Tomas Ejkers, koji su bili u svemiru osam sati i 29 sati. Svemirska šetnja Jea i Lija trajala je osam i 23 minute.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.