JAMES WEBB TELESKOP

Astronomi otkrili najudaljeniju galaksiju: Važna prekretnica u proučavanju ranog svemira

Nevjerovatno je da svemir može stvoriti takvu galaksiju u samo 300 miliona godina, ističu naučnici

Podaci dobiveni pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb. Facebook

E. Ag.

31.5.2024

Međunarodni tim naučnika objavio je otkriće dviju najstarijih i najudaljenijih galaksija ikada viđenih. Nastale su samo 300 miliona godina nakon Velikog praska. Astronomi su ove podatke dobili pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb i oni označavaju važnu prekretnicu u proučavanju ranog svemira.

Rekorder u udaljenosti

Zbog širenja svemira, svjetlost iz dalekih galaksija rasteže se na veće valne duljine dok putuje. Ovaj efekt je toliko jak za ove dvije galaksije da je njihova ultraljubičasta svjetlost pomaknuta u infracrvenu, gdje je samo Webb teleskop može vidjeti. Budući da svjetlosti treba vremena da putuje, udaljenije galaksije također su vidljive kao što su bile ranije u vremenu.

Dvije su galaksije nazvane JADES-GS-z14-0 i JADES-GS-z14-1, a prva je udaljenija. Osim što je novi rekorder u udaljenosti, JADES-GS-z14-0 također je vrlo velik i svijetao.

- Veličina galaksije jasno dokazuje da većinu svjetlosti proizvodi veliki broj mladih zvijezda - kažu naučnici, "a ne materijal koji pada na supermasivnu crnu rupu u središtu galaksije, što bi se činilo biti puno manji".

Kombinacija ekstremnog sjaja i činjenice da mlade zvijezde potiču ovu visoku svjetlost čini JADES-GS-z14-0 najjasnijim dokazom dosad brzog formiranja velikih, masivnih galaksija u ranom svemiru .

- JADES-GS-z14-0 sada postaje neka vrsta mjerila za ovaj fenomen - dodaju astronomi. Nevjerovatno je da svemir može stvoriti takvu galaksiju u samo 300 miliona godina.

Dokazi o iznenađujuće aktivnim ranim galaksijama pojavili su se već na prvim slikama teleskopa Webb, a s vremenom ih je bilo sve više. U isto vrijeme, ovaj trend je u suprotnosti s očekivanjima koja je većina astronoma imala prije lansiranja teleskopa u pogledu teorija o formiranju galaksija.

Izvrsna prilika

JADES-GS-z14-0 bio je misterij za tim. Galaksija se nalazi u regiji u kojoj je teleskop vršio ultraduboka promatranja, tako da su naučnici morali snimiti dublju sliku – pet punih dana s bliskom infracrvenom kamerom teleskopa – i koristiti filtre dizajnirane za bolju izolaciju ranog galaksije. Njegov sjaj u srednjim infracrvenim valovima znak je zračenja atoma vodika, pa čak i kisika u ranom svemiru .

Astronomi su dobili spektar svake galaksije i potvrdili da je JADES-GS-z14-0 doista galaksija koja obara rekorde i da je drugi kandidat, JADES-GS-z14-1, gotovo jednako udaljen. U međuvremenu, drugi tim proučavao je evoluciju ove rane populacije galaksija.

- Ovaj nevjerovatni objekt pokazuje da se formiranje galaksija u ranom svemiru dogodilo vrlo brzo i intenzivno - kažu naučnici, "a teleskop će nam omogućiti da pronađemo još takvih galaksija, vjerovatno dok je svemir još bio mlad. Ovo je izvrsna prilika za proučavanje kako galaksije započinju svoje putovanje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.