SJEVERNA KRUNA

Noćno nebo uskoro će obasjati zvijezda koja je bila nevidljiva 80 godina

Udaljena oko 3.000 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema

Trebala bi biti gotovo podjednako sjajna kao Sjevernjača. Facebook

E. Ag.

6.6.2024

Jedna zvijezda, udaljena oko 3.000 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema, ne može se vidjeti golim okom sa Zemlje još od 1946. godine, ali će to uskoro da se promijeni.

Zvijezda, poznata kao T Sjeverna kruna (T CrB), trebalo bi da postane značajno sjajnija u septembru ove godine, najavila je NASA. Ona bi trebalo da bude gotovo podjednako sjajna kao Sjevernjača, koja je 48. najsjajnija zvijezda na noćnom nebu.

Corona Borealis, odnosno Sjeverna kruna, kako se zove sazviježđe ove zvijezde, jedno od 88 savremenih i 48 originalnih Ptolomejevih sazviježđa. Prema grčkoj mitologiji, predstavlja krunu koju je Dionis dao Arijadni prilikom vjenčanja, kada je Arijadnu ostavio Tezej (ili ju je Dionis preoteo od Tezeja, u zavisnosti od legende), prenosi Nauka.rs.

T CrB je inače rijedak primjerak povratne nove, odnosno binarnog sistema u kom jedan hladni crveni džin i manji, vreli patuljak kruže jedan oko drugog. Na svakih 80 godina crveni džin izbaci materiju na površinu bijelog patuljka, što dovodi do moćne eksplozije, zbog čega njihov sjaj magnitude 10,8 dostiže drugi ili treći stepen. (U astronomiji, što je objekt svjetliji, to je niže magnitude. Poređenja radi, magnituda punog mjeseca je -12,6).

Sličnu dinamiku imaju i drugi binarni sistemi, ali ne u tako kratkim vremenskim ciklusima, piše Live Science.

Astronomi predviđaju da će i ove godine, baš kao i 1866. i 1946. njihova svjetlost postati snažnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.