POTPUNO NEOČEKIVANO

Na najvišem vulkanu u Sunčevom sistemu otkrivena zaleđena voda

Led je primijećen na vrhu planine Olimp, visoke oko 25 kilometara, na Marsu

Vulkani u regionu Tarsis pokazuju da na njima ima tragova leda. ESA/DLR/FU Berlin

E. Ag.

prije 7 dana

Naučnici su otkrili nešto nevjerovatno i neočekivano na najvišim vrhovima Marsa. Vulkani u regionu Tarsis pokazuju da na njima ima tragova leda, ali da nije riječ o zamrznutom ugljendioksidu, kao u drugim dijelovima Crvene planete, već da je riječ o zaleđenoj vodi, piše IFLScience.

Mars ima retku atmosferu koju uglavnom čini ugljendioksid, a ovi ugašeni vulkani dižu se kroz velike dijelove atmosfere. Najviši vrh je na planini Olimp, koja je štitasti vulkan prečnika 600 kilometara. U zavisnosti od mjerenja, visok je oko 25 kilometara, nekoliko puta više od najviše planine na Zemlji.

I drugi vulkani – Arsija, Pavonis i Askra – visoki su između 14 i 18 kilometara.

- Mislili smo da je nemoguće da se led formira oko ekvatora na Marsu, jer sunčevi zraci i rijetka atmosfera dovode do toga da je temperatura relativno visoka i na površini i na vrhu planine, što je drugačije nego na Zemlji. Samo postojanje leda ovdje je uzbudljivo i pokazuje da postoje izvanredni procesi koji omogućuju formiranje leda – naveo je za IFLScience Adomas Vlantinas, u vrijeme otkrića doktorand Univerziteta u Bernu, a sada postdoktorand Univerziteta Braun, piše Nauka.rs.

Ovi vulkani su najviši u Sunčevom sistemu, navode naučnici, i do sada su često proučavani, pa se postavlja pitanje zašto ovaj led nije ranije otkriven.

- Ima nekoliko razloga. Prvo, morali smo da imamo orbitu koja omogućava posmatranje u rano jutro. Evropska svemirska agencija (ESA) ima dvije lethelice u orbiti – Mars ekspres i TGO – i oni snimaju po cijeli dan, ali većina letjelica snima ove dijelove popodne. Drugo, naslage leda povezane su sa hladnijom sezonom, pa je vrijeme kada mogu da se primijete još kraće. Sada smo gledali blizu ekvatora za drugo istraživanje, ali nismo očekivali da vidimo led na vrhu vulkana – rekao je Valantinas.

Studija je objavljena u Nature Geoscience.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.