ŠTA SE DESILO

NASA greškom emitirala simulaciju krize na svemirskoj stanici: Javnost uznemirena

Na snimku se čuje ženski glas koji od članova posade traži da "vrate astronauta u odijelo"

Međunarodna svemirska stanica. Instagram

E. Ag.

prije 4 dana

Američka Svemirska agencija NASA slučajno je emitirala simulaciju krize na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koja se uključuje nakon što astronaut oboli od dekompresijske bolesti, što je izazvalo brojne špekulacije na društvenim mrežama.

- Ovaj zvuk je nenamjernom greškom preusmjeren iz simulacije koja je u toku, a u kojoj članovi posade i timovi koji su na Zemlji treniraju za različite scenarije u svemiru. Nije povezan sa stvarnim hitnim slučajem - saopćeno je iz ISS-a i istaknuto da na ISS nema vanredne situacije.

Kako je navedeno, članovi posade na ISS-u su spavali u vrijeme emitovanja simulacije. YouTube kanal NASA-e prethodno je uživo emitovao audiosnimak koji je ukazivao da član posade pati od dekompresijske bolesti, prenosi Reuters.

Na snimku se čuje ženski glas koji od članova posade traži da "vrate astronauta u odijelo", provjere mu puls i daju mu kisik, a kasnije isti glas kaže da astronaut ima male šanse da preživi.

Korisnici su nakon toga na društvenim mrežama dijelili informacije o krizi na ISS-u. Dekompresijska bolest, koja nastaje kad se zbog promjene atmosferskog pritiska u krvi stvore mjehurići azota ili nekog drugog plina, može da utječe na centralni nervni sistem i potencijalno je smrtonosna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.