OLAKŠICE

Android tastaturu možete koristiti kao tačped na telefonu

Dok kuckamo poruke ili se dopisujemo s prijateljima na društvenim mrežama, virtuelna tastatura je postala esencijalni dio iskustva korištenja telefona

Android tastaura. Instagram

M. Z.

18.7.2023

Dok kuckamo poruke ili se dopisujemo s prijateljima na društvenim mrežama, virtuelna tastatura je postala esencijalni dio iskustva korištenja pametnog telefona. Znamo neke korisnike koji svoje nove telefone, između ostalog, biraju i prema načinu rada motora za vibracije, kako bi im cijeli proces kucanja bio ugodniji. 

Proces izmjene teksta

Međutim, mali broj zna da Android tastatura može da radi kao tačped, što značajno olakšava proces izmjene teksta.

Telefoni su postali toliko moćni da nije ništa novo da na njima kucamo mailove, ali i mijenjamo dokumente kao što su Word, Excel, pa i Power Point. Tome su doprinijele opcije prediktivnog unosa teksta, ali ni takve tastature nisu svemoćne i ponekad se potkrade greška, do koje nije uvijek lako doći i ispraviti je.

Upravo zbog toga Android tastatura može da radi kao tačped, da bi vam omogućila da se precizno pozicionirate na dio teksta koji želite da izmijenite. Interesantno je da je ovo funkcija koja radi u tri najpopularnije tastature: Gboard, Microsoft SwiftKey i Samsung tastaturi, piše "AndroidPolice".

Način implementacije je malo drugačiji na ovim tastaturama, ali se u suštini, uz aktiviranje pojedinih opcija, pokreće tako što malo duže držite prst na spejs tasteru. Tada se površina sa slovima pretvara u tačped, koji vam omogućava da pomjerate kursor i da se mnogo lakše krećete po onome što ste napisali, kako biste ispravili ono što je potrebno.

Primjera radi, Gboard podrazumijevano omogućava da zadržite prst na spejs tasteru i pomjeranjem lijevo-desno po cijeloj ovoj liniji omogućavate kretanje po tekstu. Nažalost, nemate opciju da se slobodno krećete, a kretnja kursora je limitirana, a ono što nama najviše smeta je činjenica da nema povratnih informacija (vibracija) dok to radite.

Samsung tastatura to radi mnogo jednostavnije, jer se zadržavanjem prsta na spejs tasteru cijela površina tastature prebacuje u tačped, što vam daje više slobode i kretanja po ekranu. Onog trenutka kada podignete prst, tastatura se vraća u normalnu funkciju.

Lakša navigacija

Slično radi i Microsoft SwiftKey, koja ima opciju Cursor Control koju treba aktivirati da bi ovo radilo. Kako prenosi "Benchmark", tačped se također aktivira držanjem spejs tastera, a pomjeranje prsta gore-dolje omogućava vam da mijenjate redove zarad lakše navigacije.

Iako sve ovo djeluje kao nepotrebno zbog mogućnosti da to isto uradite pritiskanjem prsta na riječ koju treba da izmijenite, tačped omogućava znatno bolju i precizniju kontrolu, navodi "Nova". Isto je kao da poredite igranje pucačina na konzoli sa džojpedom i na PC-ju sa mišem i tastaturom. Ako ste podjednako dobri u tome, onda će vam i ovaj tačped biti višak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.