POPRAVLJANJE NEDOSTATAKA

Bijela kuća nudi milione dolara za najbolje AI rješenje: Žele unaprijediti sigurnosni sistem

Zlonamjerni akteri već koriste umjetnu inteligenciju za ubrzavanje prepoznavanja ranjivosti ili izradu zlonamjernog softvera

Žele se suprotstaviti hakerima. Facebook

E. Ag.

11.8.2023

Bijela kuća saopćila je da će uskoro pokrenuti takmičenje o kibernetičkoj sigurnosti koje će biti vrijedno gotovo 20 miliona dolara.

Kako je istaknuto, tim se takmičenjem želi potaknuti upotreba umjetne inteligencije u kibernetičkoj sigurnosti te u detektiranju i popravljanju sigurnosnih nedostataka u infrastrukturi američke vlade.

Utrka između napada i odbrane

Kibernetička sigurnost utrka je između napada i odbrane, istaknula je An Neuberger (Anne), zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost američke vlade za kibernetičku tehnologiju i tehnologiju u nastajanju. Znamo da zlonamjerni akteri već koriste umjetnu inteligenciju za ubrzavanje prepoznavanja ranjivosti ili izradu zlonamjernog softvera.

Pod vodstvom Agencije za napredna odbrambena istraživanja (DARPA), ovo će takmičenje uključivati saradnju s nekoliko vrhunskih AI kompanija – Anthropic, Google, Microsoft i OpenAI – koje posuđuju svoju stručnost i stavljaju svoju vrhunsku tehnologiju na raspolaganje za ovaj izazov, navodi se u objavi, prenosi Zimo.hr.


Američke kompanije već lansirale niz alata pogonjenih umjetnom inteligencijom. Instagram

Takmičenje će trajati dvije godine

U planu je da takmičenje traje čak dvije godine. Timovi će učestvovati u kvalifikacijama u proljeće 2024., nakon čega će do 20 timova s najboljim rezultatom biti pozvani da učestvuju u polufinalnom takmičenju na DEF CON 2024, jednoj od najboljih svjetskih konferencija o kibernetičkoj sigurnosti. Najboljih pet timova dobit će novčane nagrade i nastaviti u završnu fazu takmičenja, koja će se održati na DEF CON 2025. Tri najbolja takmičara u finalu će dobiti dodatne novčane nagrade.

Podsjetimo, prošle su godine američke kompanije lansirale niz alata pogonjenih umjetnom inteligencijom kao što je ChatGPT ili Bard, koji korisnicima omogućuju stvaranje uvjerljivih videa, slika, tekstova i računalnog koda. Međutim, stručnjaci kažu da bi takvi alati mogli znatno olakšati provođenje masovnih kampanja hakiranja ili stvaranje lažnih profila na društvenim medijima za širenje lažnih informacija i propagande.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.