TEHNOLOŠKE PREVARE

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanjaju kriptovalute

Prevaranti koriste različite metode kako bi lakše uhvatili svoje žrtve u mrežu

Među najpopularnijim su dipfejk videosnimci Ilona Maska na različitim televizijskim stanicama. Facebook

E. Ag.

19.9.2023

Tehnološke prevare koje uključuju kriptovalute nisu nova pojava, posebno na društvenim mrežama kao što su Twitter i Instagram. Ipak, rastuća popularnost TikToka, kao platforme koja dnevno privlači milione korisnika širom svijeta, navela je prevarante da fokusiraju svoju pažnju na ovu društvenu mrežu.

Šteta od 80 miliona dolara

Prema izvještajima, prevare su postale toliko rasprostranjene da američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) upozorava da su od oktobra 2020. prevare sa kriptovalutama korisnicima nanijele štetu od preko 80 miliona dolara, prenosi Informacija.rs.

Prevaranti koriste različite metode kako bi lakše uhvatili svoje žrtve u mrežu. Među najpopularnijim su dipfejk videosnimci Ilona Maska (Elon Musk) na različitim televizijskim stanicama, najčešće Fox News, u kojima se promoviše nagradna igra u kojoj se korisnicima obećava besplatna kriptovaluta. Neki od ovih snimaka su više amaterski i sadrže jednostavne instrukcije o registraciji na određenom web-sajtu i unosa promo koda za besplatan bitkoin.

Naivni korisnici koji prate instrukcije videa će vjerovatno biti uvučeni u još jedan sloj prevare. Nakon što se registruju na sajt i unesu promo kod, imaju iluziju da su bitkoini deponovani u njihov digitalni novčanik. Međutim, da bi "aktivirali" svoj novčanik i preuzeli navodnu nagradu, korisnici su prisiljeni da uplate određeni iznos u bitkoinu, poslije čega će ostati i bez depozita i obećane nagrade.

Neće brzo nestati

Uz velike gubitke u kriptovalutama, korisnici također rizikuju da izgube svoje lične informacije, koje prevaranti mogu koristiti za dodatne hakerske napade na njihove legitimne naloge.

S obzirom na finansijsku isplativost ovakvih prevara, velika je vjerovatnoća da one neće brzo nestati. Zato je od suštinskog značaja da korisnici budu svjesni rizika i potencijalnih prevara, posebno onih koje uključuju poznate ličnosti kao što su Ilon Mask, Tesla, SpaceX, Ark Invest i druge.

Edukacija i informisanost su ključni u borbi protiv ovakvih prevara. Svaki korisnik bi trebalo da bude oprezan i skeptičan prema svakom sajtu ili objavi na društvenim mrežama koja obećava besplatnu kriptovalutu, jer je šansa da je riječ o prevari izuzetno visoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.