NOVI IZVJEŠTAJI

YouTube usporava videosnimke za Firefox korisnike: Evo šta kažu iz kompanije

Korisnici interneta suočavaju se s novim izazovom kada je riječ o gledanju videosadržaja na popularnoj platformi

Ova situacija izaziva brojna pitanja o praksama YouTubea u pogledu korisničkog iskustva i transparentnosti. Facebook

E. Ag.

21.11.2023

Prema najnovijim izvještajima, korisnici koji pristupaju YouTubeu preko preglednika koji nisu Chrome, kao što su Mozilla Firefox i Microsoft Edge, imaju problem sa kašnjenjem od pet sekundi prilikom učitavanja videa.

Blokatori reklama

Interesantno je da se kašnjenje ne pojavljuje kod svih korisnika, što ukazuje na mogućnost da je problem povezan i sa određenim korisničkim nalogom. Ipak, mnogi korisnici su primijetili da se ovo kašnjenje eliminiše kada počnu da koriste Chrome.

Međutim, YouTube je izdao saopćenje, objašnjavajući da je problem zapravo povezan s ad-blokerima, a ne sa preglednicima, piše Telegraf.rs.

U saopćenju YouTube navodi:

- Kako bismo podržali raznolik ekosistem kreatora širom svijeta i omogućili milijardama ljudi da pristupe njihovom omiljenom sadržaju na YouTubeu, pokrenuli smo napore da podstaknemo gledaoce koji koriste ad-blokere da dozvole reklame na YouTubeu ili isprobaju YouTube Premium za iskustvo bez reklama. Korisnici koji imaju instalirane ad-blokere mogu doživjeti suboptimalno gledanje, bez obzira na preglednik koji koriste."

Ova situacija izaziva brojna pitanja o praksama YouTubea u pogledu korisničkog iskustva i transparentnosti. Dok YouTube ističe pitanje ad-blokera kao osnovni uzrok, činjenica da problem nestaje kada korisnici prijeđu na Chrome navodi na razmišljanje o mogućim taktikama koje platforma može koristiti da favorizuje svoj matični preglednik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.