BOLJE SPRIJEČITI...

Policija upozorava na novu opciju na iPhoneu i savjetuje roditeljima da je deaktiviraju na telefonima svoje djece

Opcija je dostupna na pametnim telefonima s posljednjom verzijom iOS-a, kao i na Appleovim satovima.

Spriječite moguće posljedice. Facebook

M. Z.

27.11.2023

Apple jednom godišnje predstavlja nove verzije svog operativnog sistema za mobilne uređaje koje najčešće donose velike ili veće novitete i promjene vlasnicima iPhonea i iPada, dok tokom godine kompanija objavljuje manje nadogradnje koje donose ponajviše sigurnosne zakrpe. 

Pažljivo s korištenjem

Posljednja verzija mobilnog operativnog sistema za Appleove telefone i tablete, kao i posljednji OS za pametne satove ove kompanije donio je jednu manju, ali zanimljivu opciju koja bi nekima mogla biti prilično korisna.

No, s druge strane, ta opcija krije i određene opasnosti, pogotovo za djecu. Tako barem tvrde iz jedne policijske stanice u američkoj saveznoj državi Ohajo iz koje su upozorili sve korisnike Appleovih uređaja, a to se pogotovo odnosi na najmlađe, odnosno njihove roditelje kako trebaju biti prilično pažljivi s njenim korištenjem.

Riječ je o opciji NameDrop koja je odnedavno dostupna na iPhoneu i Apple Watchu, a korisnicima omogućuje jednostavno dijeljenje kontaktnih informacija s drugim korisnicima jednostavnim približavanjem uređaja jedan drugome. Nakon približavanja uređaji se međusobno povežu te korisnici onda imaju izbor žele li podijeliti ili primiti informacije o kontaktima, pri čemu treba naglasiti kako se tako samo mogu razmijeniti informacije o novim kontaktima te se ne mogu ažurirati informacije postojećih kontakata.

Iz spomenute policijske stanice upozorili su roditelje kako ovu opciju trebaju isključiti na telefonima svoje djece kako bi povećali njihovu sigurnost jer je ona automatski aktivirana nakon nadogradnje na novu verziju operativnog sistema. Problem je što putem ove opcije djeca mogu brzo i jednostavno razmijeniti svoje kontaktne informacije koje uključuju telefonski broj, mail adresu, ali i sliku. Tako brzo i jednostavno neznanci mogu doći do kontakata djece.

Kako je deaktivirati

Iako postoji mogućnost da se zahtjev za slanjem ili primanjem kontaktnih podataka otkaže (iz Applea kažu kako je upravo to opcija koja bi trebala onemogućiti razmjenu kontaktnih informacija s neznancima), policija upozorava kako nisu svi svjesni načina na koji telefoni rade tako da je najbolje deaktivirati tu opciju.

Opciju možete deaktivirati tako da na iPhone kliknete na Postavke/Općenito te unutar opcije AirDrop isključite opciju Približavanje uređaja. Za slučaj da s nekim želite razmijeniti kontakt na ovaj način, možete je ponovo jednostavno aktivirati i približiti svoj telefon drugom iPhoneu ili Apple Watchu, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.