MOĆAN IGRAČ

ChatGPT je dobio velikog rivala na Android tržištu: Stigao je chatbot Pi

Korisnici mogu postaviti bilo koje pitanje o bilo kojoj temi kako bi dobili trenutne odgovore, prijedloge ili savjete od asistenta

AI chatbot Pi može koristiti kao posebna aplikacija na Androidu. Metanews

E. Ag.

14.12.2023

Inflection AI, startup pokrenut od suosnivača DeepMinda Mustafe Sulejmana i suosnivača LinkedIna Reida Hofmana, najavio je da se njegov AI chatbot Pi može koristiti kao posebna aplikacija na Androidu.

35 zemalja

Tim se potezom otvaraju vrata milijardama potencijalnih korisnika diljem svijeta, ali i potvrđuje se da Pi uistinu jeste konkurent za ChatGPT, ali i druge usluge tog tipa temeljene na umjetnoj inteligenciji.

Iz kompanije navode da su poboljšali izgled i dojam brenda aplikacije s laganim promjenama u bojama, ilustracijama i logotipu Pi.

- Korisnici su uvijek voljeli jednostavan, čist estetski dojam, a novi brend na iOS i Android aplikacijama nastavlja tu identifikaciju dodajući malo dodatnog sjaja - navodi se u Inflection AI, piše Ictbusiness.inf.

Dostupna u 35 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Pi Android aplikacija nastoji pružiti iskustvo slično onome koje korisnici imaju na iOS verziji. Dakle, korisnici mogu postaviti bilo koje pitanje o bilo kojoj temi kako bi dobili trenutne odgovore, prijedloge ili savjete od asistenta.

Glasovne interakcije

Štaviše, kao i ChatGPT, Pi chatbot podržava glasovne interakcije. Korisnici jednostavno mogu izraziti svoje misli, a on može odgovoriti, vodeći razgovor unatrag i unaprijed. Trenutno, Inflection AI korisnicima nudi šest Pi opcija glasa za odabir i upoređuje iskustvo s razgovorom putem telefona.

Za Inflection, konačni cilj s Pi, što je skraćeno za "personal intelligence" ili "lična inteligencija", jeste pružiti ljudima "empatičnog, korisnog i sigurnog" suputnika koji djeluje lično više nego ChatGPT, Microsoftov Bing ili Googleov Bard. Ovaj pristup ličnoj i emocionalnoj umjetnoj inteligenciji razlikuje ga od konkurencije.

S obzirom na to da Android ima više od tri milijarde korisnika, očekuje se da će ovaj potez proširiti doseg Inflection AI-ja i pružiti kompaniji pristup većoj bazi korisnika. Međutim, ostaje da se vidi kako će se nositi s ChatGPT-om, koji već ima dostupnu verziju na Androidu i iOS-u te ima bazu od gotovo 200 miliona korisnika. Samo u oktobru zabilježio je gotovo 1,7 milijardi ukupnih posjeta putem mobilnih uređaja i weba, s ukupno 193 miliona jedinstvenih korisnika.

Sarkastičan karakter

A uz ChatGPT, Pi se također mora takmičiti s Googleovim Bardom, Anthropicovim Claudiom i xAI-ovim Grokom, koji također ima prepoznatljiv, sarkastičan karakter.

Važno je napomenuti da ovaj posljednji također ima prednost stvarnih podataka u stvarnom vremenu i direktnu integraciju s platformom - što također povećava njegov doseg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.