SIGURNOST

Isključite svoj pametni telefon barem jednom sedmično: Otežat ćete posao hakerima

Pametni telefoni su podložni brojnim sigurnosnim prijetnjama, uključujući phishing, malver i špijunski softver

Prijetnje mobilnim uređajima su sve prisutnije. YouTube

E. Ag.

6.6.2024


Prema preporukama američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), korisnici pametnih telefona bi trebalo barem jednom sedmično da isključe i ponovo uključe svoje uređaje. Ova jednostavna radnja može otežati hakerima krađu informacija s vašeg telefona, iako NSA upozorava da to ne može uvijek spriječiti napad.

Pametni telefoni su podložni brojnim sigurnosnim prijetnjama, uključujući phishing, malver i špijunski softver. Jedan od načina zaštite od spearphishing napada i napada bez klika, koji mogu zaraziti vaš uređaj bez ikakve interakcije sa vaše strane, jeste povremeno isključivanje telefona.

NSA također savjetuje redovno ažuriranje aplikacija i operativnog sistema kako biste preuzeli najnovije sigurnosne zakrpe. Preporučuje se instaliranje aplikacija samo iz zvaničnih prodavnica, poput Apple App Storea ili Google Play Storea.

Dodatne mjere zaštite uključuju oprez pri otvaranju linkova i priloga u mailovima i porukama, izbjegavanje javnih Wi-Fi mreža kada je to moguće, kao i isključivanje Bluetootha kada se ne koristi. Također, korisno je koristiti jaku lozinku za otključavanje telefona ili biometrijske metode poput skeniranja lica ili otiska prsta.

NSA naglašava važnost korištenja originalnih kablova i punjača pouzdanih proizvođača, kao i izbjegavanje javnih USB stanica za punjenje telefona. Preporučuje se i isključivanje usluga lokacije kada nisu potrebne.

- Prijetnje mobilnim uređajima su sve prisutnije i sve su veće po obimu i složenosti - navodi NSA te dodaje:

- Korisnici mobilnih uređaja žele da u potpunosti iskoriste prednosti tih uređaja, ali mnoge funkcije koje pružaju pogodnosti žrtvuju sigurnost prenosi Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.