NAJVEĆA U HISTORIJI

Uprkos protivljenju ulagača, Mask dobio kompenzaciju od 56 milijardi dolara

Mask je preusmjerio fokus kompanije na robotaksije, odlažući proizvodnju jeftinijih električnih automobila za masovno tržište

Ilon Mask. Platforma X

D. R.

16.6.2024

Dioničari Tesle odobrili su izvršnom direktoru Ilonu Masku (Elon Musk) isplatu 56 milijardi dolara na ime plate i ostalih beneficija kao znak da odobravaju njegovo vođstvo i kao podsticaj da zadrži fokus na toj kompaniji, svom najvećem izvoru bogatstva, a to bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacionih paketa u američkoj korporativnoj historiji, objavio je Reuters.

Takođe, dioničari Tesle odobrili su preseljenje kompanije iz Delavera u Teksas, a ponovo su u Upravni odbor izabrali i Maskova brata Kimbala Maska (Kimbal Musk) te sina medijskog mogula Ruperta Mardoka (Rupert Murdoch), Džejmsa Mardoka (James Murdoch), izvijestili su iz Tesle o odlukama dioničara na godišnjoj skupštini.

Uživa podršku

Ujedno, dioničari su povećali nivo svoje kontrole tako što su odobrili prijedloge da se skrati trajanje mandata članovima Upravnog odbora na godinu dana i da se snizi potreban broj glasova za izglasavanje odluka, za što će sada biti potrebna tek jednostavna većina.

- Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu, nego počinjemo novu knjigu - rekao je Elon Musk za vrijeme skupštine. 

Odluku o plati i ostale odluke dioničari su izglasali velikom većinom, što naglašava podršku koju Mask uživa kod malih dioničara Tesle, od kojih su mnogi veliki obožavaoci tog milijardera.

Prijedlog o velikom kompenzacijskom paketu prošao je uprkos protivljenju nekih velikih institucionalnih ulagača i kompanija posrednika, ali Mask bi se mogao suočiti s dugom pravnom borbom da uvjeri sudiju iz Delavera koji je u januaru poništio taj paket, opisavši ga “neshvatljivim”, a mogao bi se suočiti i s novim tužbama u vezi te isplate.

Ne žele riskirati budućnost kompanije

Forbes je uoči skupštine pisao i o brojnim ulagačima koji su nekad obožavali Maska, pravim fanovima koji su fanatično slijedili njegov put, a sada su počeli preispitivati njegovu predanost budućnosti Tesle.

- Kada sam 2018. godine glasao za paket, to sam temeljio na informacijama koje sam imao u to vrijeme i činjenici da je Ilon u Tesli radio cijelo vrijeme - izjavio je Ross Gerber za Forbes. “Sada sam protiv zbog novih faktora, a najvažniji je taj da on više ne radi u Tesli. On radi za xAI i za X. Tesla mu nije prioritet.”

Ali, uorkos otvorenim kritikama nakon nove skupštine – Mask je pobjednik i biće zanimljivo pratiti kao će se dalje postaviti njegovi najveći kritičari.

„Zeleno svjetlo“ dioničara za isplatu velike plate služi i kao potvrda da ulagači ne žele riskirati budućnost kompanije. Naime, u januaru je Musk zaprijetio da će praviti proizvode s vještačkom inteligencijom i robotikom izvan Tesle ako ne uspije steći dovoljnu kontrolu glasanja, što se u suštini odnosilo na odobravanje kompenzacionog paketa za 2018. godinu. Mask je preusmjerio fokus kompanije na robotaksije, odlažući proizvodnju jeftinijih električnih automobila za masovno tržište. Cijena Tesline dionice pala je oko 60 posto u odnosu na vrhunac iz 2021. jer je prodaja električnih vozila usporena, a Maskova pažnja „šeta“ između Tesle i drugih kompanija koje vodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.