FILM I TV

Dokumentarac o Boviju: Otkrili kako je umirao

Avaz.ba

19.12.2017

Premijerno prikazivanje dokumentarca tako su tempirali da pogode tačno 71. rođendan Dejvida Bovija (David Bowie). "Posljednjih pet godina" HBO će prikazati 8. januara, dva dana prije druge godišnjice smrti velike pop-rok zvijezde i umjetnika, koji je 10. januara 2016. umro od raka jetre. 

Rak mu je dijagnosticiran godinu i po ranije, a dokumentarac se fokusira na njegova posljednja dva albuma, "The next day" i "Blackstar", te na njegov "Lazarus".

Njegovi prijatelji i saradnici  opisivali su kako je Bovi kreativno eksplodirao kako je postajalo sve izvjesnije da mu predstoji smrt. Nastavio je pisati i snimati tempom kako nije odavno. U dokumentarcu se koriste arhivske fotografije, snimke i intervjui. U jednome od njih, Bovi otkriva svoje umjetničko načelo: "Uvijek otiđi još malo dublje u vodu nego što ti se čini da si u stanju podnijeti. I kada osjetiš da ti stopala više ne mogu doticati dno kako bi trebala, u tom trenutku si na pravom mjestu za učiniti nešto uzbudljivo." "Posljednjih pet godina" ("The last five years"), znači od 2011. do 2016., režira Francis Vitlij (Whately).

U dokumentarcu se pojavljuju Toni Viskonti (Tony Visconti), Ivo Van Hove, Toni Basil, Earl Slik (Slick), i još mnogi drugi... Vitlij je ranije već snimio dokumentarac "David Bowie: Five Years", pokrivajući razdoblje Bovijeve karijere od 1970. do 1975.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.