FILM I TV

Bojana Gregorić-Vejzović o dolasku u bh. prijestonicu, angažmanima, porodici...: Osmijeh je zdraviji od prepuštanja nezadovoljstvu

( Hrvoje Serdar)

Razgovarala: Edina BAKIĆ

24.12.2017

Filmska, pozorišna i televizijska glumica Bojana Gregorić-Vejzović (45) jedna je od onih koje publika veoma voli, ne samo zbog njene profesionalnosti i dobre igre nego i zbog harizme kojom zrači.  

Ovu Zagrepčanku publika u našoj zemlji posebno pamti po ulozi u seriji “Naša mala klinika”, koja se i danas emitira na pojedinim televizijskim kanalima. Uskoro bi trebala doći u Sarajevo, gdje će se nastaviti snimanje serijala “Dobrodošli u Orient Express”, a u razgovoru za “Dnevni avaz” otkrila nam je da se raduje susretu s kolegama iz Bosne i Hercegovine.

Osim na televizijskim projektima, angažirana je i u matičnom Gradskom dramskom kazalištu “Gavella” u Zagrebu, a nedavno je premijerno izvedena predstava “Sjećanja vode” u sklopu “Ludens teatra”, u kojoj igra jednu od glavnih uloga.

Ovom prilikom, osim o dolasku u bh. prijestonicu, razgovarali smo s glumicom i o novim projektima u pozorištu, o porodici, društvenom sistemu, a otkrila nam je i koja je njena tajna lijepog izgleda. Da su joj najveća podrška suprug Enes, sin Raul i kćerka Zoe, Bojana rado o tome priča.

Ljeto na Pelješcu

- Ma, jedva čekam da dođem u Sarajevo, jer ovog puta Enes i ja dolazimo s djecom na nekoliko dana, a kako imamo i prijatelje koji s nama ljetuju na Pelješcu, sin Raul raduje se susretu sa svojim Tarikom i Eminom. Moram reći da me u bh. prijestonici posebno fasciniraju sjajni ljudi s kojima radim, ljepota grada te dobra klopa - govori nam Gregorić-Vejzović na početku razgovora.

Osim što ste angažirani pred kamerama, dosta radite i u pozorištu. Nedavno je premijerno izvedena predstava "Sjećanja vode". Jeste li se na neki način poistovijetili s likom ili…?

- Odnosi u toj porodici se, hvala Bogu, ne podudaraju sa mojom nikako. To je prava engleska drama s elementima sjajnog, reskog humora i uživala sam glumeći. Meri (Mery), koju igram, ranjena je i pomalo nesretna žena, koja uz uspješnu karijeru izgara za nedostatkom prave ljubavi. Svi su likovi sjajno napisani. Publika se grohotom smije, ali i plače s nama.



Koliko Vam znači što ste dio glumačke podjele u predstavi "Gospoda Glembajevi", koja je premijeru imala na ovogodišnjim “Dubrovačkim igrama”?

- Divno je bilo raditi u Dubrovniku nakon toliko vremena. Naime, posljednji put sam u Dubrovniku glumila 2004. godine u predstavi “Pavle”. Angelika, koju igram, nježna je i samozatajna, a predstava za koju režiju potpisuje Zlatko Sviben, dosta je dočarana, jer ima dodatni element muzičkih dijelova, koji su zanimljivi.

Divan pomak

Inače, šta Vam više odgovara - komedija ili drama, sadašnjost ili prošlost?

- Kada je uloga dobra, nema prevelike razlike. Jednostavno, uživam igrajući, iako priznajem da za dramske komade trebam jaču koncentraciju.

U Vašem matičnom pozorištu "Gavella" u pripremi je "Richard III", u kojem će Vas liku publika imati priliku gledati?

- Igram Margaretu. U pitanju je vrlo zahtjevna i snažna uloga kraljice koja je sve izgubila, sina, muža, krunu. Aleksandar Popovski je svojom režijom napravio divan pomak u mojoj prvoj sceni tako da su saradnje s njim uvijek divno istraživanje glumačkih krajnosti.

Teški dani

Je li Vam teško uskladiti posao i privatni život?

- Ima dana kada sve ide sjajno i onih kada bih najradije iskočila iz svoje kože. No, mislim da je tako svim zaposlenim roditeljima, koji žele odraditi kvalitetno svaki segment poslovnog i privatnog života. Važno je u teškim danima pronaći vrijeme za humor i sve je, onda, lakše.

Detalj sa predstave "Sjećanja vode"

Kako se Raul i Zoe nose s time što im je majka poznata glumica?

- Ne percipiraju to kao nešto posebno, svjesni su da je to posao kao i svaki drugi i ne fascinira ih kao takav. Kroz Enesa i mene vide da je glamur koji se oko glume vrti, samo kratki bljesak ozbiljnih i teških satnica, koje su ponekad u trajanju od 12 sati rada.

Važite za jednu od najatraktivnijih glumica u Hrvatskoj, što potvrđuju i fotografije na društvenim mrežama. Kako uspijevate održati vitku liniju, ali i zadržati konstantni osmijeh na licu?

- Nešto je u genima, nešto u vježbanju, a nešto u prihvatanju ljepote jednostavnog života. Osmijeh je definitivno zdraviji od prepuštanja nezadovoljstvu, a razočarenja smo svi doživjeli, ali se snaga karaktera u takvim trenucima iskazuje. Krenuti dalje uzdignute glave s vjerom i nadom.

Obrađujem svoj vrt

Kako gledate na trenutna društvena dešavanja i na koji način se distancirate od loših vijesti?

- Pokušavam zadržati optimizam naslanjajući se na rečenicu iz "Kandida": “Obrađujem svoj vrt.”

Moj suprug je sjajan kuhar

Mijenja li Vas Enes nekada u kuhinji?

- Enes je sjajan kuhar. Kuhanje ga relaksira tako da, kad god želi, s veseljem mu prepuštam kuhinju.

Kvalitet i ekipa

Šta je presudno pri odabiru uloge?

- Presudni su njen kvalitet i ekipa s kojom treba raditi. Naravno, važno je i da se sve s terminima poklopi. Volim svoj posao i važno mi je u njemu guštati dok ga radim, jer tada, kako mi, u pozorištu, kažemo, on prelazi rampu i postaje rado gledan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.