FILM I TV

Ajdin Taći vodit će i uređivati popodnevnu emisiju "U programu ste“: Dobro je da čovjek krene dalje

E. SKENDEROVIĆ

13.1.2018

Pred Ajdinom Taćijem, dugogodišnjim voditeljem jutarnjeg programa na BHT 1, novo je poglavlje u karijeri. Naime, prelazi u popodnevnu emisiju "U programu ste", gdje će raditi kao voditelj i urednik.

- Jutarnji program mi je nekako bio konstanta. Mislim da je nakon toliko godina u emisiji u kojoj sam prošao sve - od saradnika, preko novinara, reportera, voditelja i urednika, vrijeme da se posvetim nekim drugim programima. Nekad je i dobro da čovjek krene dalje, samo je pitanje kada se odlučiš na taj korak. Dakle, ne bih to nazvao izazovom, ali nekim novim poglavljem da i baš u tome leži zadovoljstvo - smatra Taći.

Velika odgovornost

Koncept emisije se, dodaje, neće mijenjati.

- Za sada je koncept isti jer je tu već tim kolega koji su ga osmislili i nema potrebe da ga neko mijenja ako je sve postavljeno na svoje mjesto. Ali u poslu se uvijek teži nečem drugačijem, izazovnijem, boljem, radi se na „dotezanju“ detalja, tako da, ako se cijela ekipa složi s tim da nam treba promjena, promjena će se desiti - tvrdi Taći.

Da mu je, kako kaže, prije 12 godina neko rekao da će biti urednik, bilo bi mu teško vjerovati. No, sada je već, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, spreman na mnoge poslovne izazove.

- Biti novinar velika je odgovornost. Isto tako, biti reporter ili urednik. Međutim, ako se nisam plašio prije sedam, osam ili devet godina, nema razloga da se sad plašim odgovornosti i pozicije urednika bilo koje emisije. Isto tako je i s pozicijom voditelja, jer voditelj osjeća pritisak da sve ono što je ekipa uradila iznese na pravi način pred očima javnosti. S vremenom, kada uđete u srž posla, to vam predstavlja zadovoljstvo - kaže Taći.

Nova pravila

Godine rada u jutarnjem programu isprofilirale su ga, dodaje, u sistemu ranog ustajanja.

- Moram priznati da nikada nisam bio neka spavalica. Čak ni na godišnjem odmoru ne volim dugo spavati. Za mene je spavanje gubljenje vremena. San je potreban, ali u optimalnim količinama. Moram priznati da godine ranog ustajanja ostave trag na neki poseban način, jer ipak dug period ranog ustajanja je iza mene. No, nove obaveze, nove prilagodbe i nova pravila. Tu smo da se prilagođavamo, a hoće li biti teško? Ne, neće - tvrdi Taći.

Kad se upali crvena lampica

- Kad se kamere upale, pomislim: „Vrijeme je da sve uradimo onako kako je tim zacrtao“, a nekad se nema vremena pomisliti na nešto slično. S vremenom crvena lampica na kameri postane rutina, prilagođavaš se emisiji, zadatim temama i gostima i nastojiš da sve ima svoj logičan slijed - kazao je Taći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.