Otkrivena mračna istina o seriji "Prijatelji", zbog koje je danas ne bi prikazivala niti jedna TV-kuća

Avaz.ba
12.01.2018 19:02
A
A
A

Serija "Prijatelji" ovih je dana proglašena najboljom humorističnom serijom svih vremena, ali tako ne misli nova publika "Prijatelja", milenialsi koje je tek sada gledaju po prvi put.

Kako piše Independent, oni su "Prijatelje" opisali kao homofobnu i seksističku seriju. Kao primjere su naveli kako je Čendler (Chandler) u više navrata bio paranoičan jer je mislio da ljudi misle da je gej. Potom situaciju kada je Rejčel (Rachel) uzela dadilju za kći Emu, ali Emin otac Ros nije mogao podnijeti činjenicu da je dadilja muškaraca i čak je otišao toliko daleko i pitao ga je li gej.

Dalje, mlađa publika smatra vrlo neugodnim situacije u kojima su likovi stalno podsjećali Moniku, koju je glumila Kurtni Koks (Courtney Cox) da je nekad bila debela, a posebno iritantna im je epizoda u kojoj Džoi Tribijani (Joey Tribbiani) kaže: "Neka cura je pojela Moniku!", kako bi opisao njezinu debljinu, piše Independent.

Serija je također dobila negativne kritike zbog nedostatka raznolikosti među likovima - samo su dvije uloge bile koje nisu glumili bijelci, a to su Rosova djevojka Džuli i Čarli Viler (Charlie Wheeler).

Ne tako davno napravljeno je istraživanje koje je pokazalo da "Prijatelje" danas ne bi htjela nijedna producentska kuća, odnosno da scenarij za seriju niko ne bi prihvatio, te da nijedna tv kuća tu seriju s takvim likovima i scenarijem ne bi htjela snimiti.

Naime, i tada su se pokazali slični rezultati kao s milenialsima, a uz to i još neke. Poseban naglasak bio je gomilu stereotipa koji su se pojavili u seriji. Jedna je bila na račun Rosove djevojke Džulije. Rejčel ju je ismijavala i ponašala se kao da je Džulija prvi put nogom kročila u Ameriku.

Na svu sreću Džulija je strpljivo odgovorila da je odrasla u Njujorku. Istovremeno je Džoijeva porodica prikazana kao apsolutni stereotip italijanskih doseljenika.

Njegova baka nije progovorila riječ engleskog, bez obzira što je čitav svoj život provela u Njujorku. Serija je dosta isticala i spolne razlike. Džoi je zavodnik i to mu niko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć su često završavali izbacivanjem žene iz kreveta, ponekad i doslovno.

"Prijatelji" su na smiješan i vrlo upitan način prikazivali mentalne bolesti i živčane slomove. Ismijavali su ljude koji se liječe od alkoholizma, ljudima koji ne pokazuju svoje osjećaje, a Fibi (Phoebe) je u jednom trenutku pričala o glasovima u glavi.

Osim toga, serija je "odobravala" nasilje i maltretiranje. Fibi je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali privržena prijateljica. Međutim, tokom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rosa i u više navrata je prijetila starijim gospođama.


Više o:

Prijatelji