FILM I TV

"U tuđoj avliji s Osmanom Džihom" večeras mladi političar iz Njemačke Adis Ahmetović

Avaz.ba

3.2.2018

Na kanalu "Hayat plus" večeras u 20.45 sati možete pogledati "U tuđoj avliji s Osmanom Džihom". 

- Mnogi Bosanci i Hercegovci koje srećemo „U tuđoj avliji“, aktivni su u raznim oblastima, pa smo tako imali priliku upoznati i razgovarati s uspješnim ljudima na polju ekonomije, nauke, politike država Evrope i svijeta - piše u najavi emisije.

Jedan od njih je i mladi političar Adis Ahmetović, koji je desna ruka premijera njemačke pokrajine Niederzaksen. Mlad i dinamičan, Bosanac po porijeklu, šef je stranačkog ureda pokrajinskog premijera, a i sam političar na lokalnom nivou.

Podrška Adisu je bila nevjerovatna. Sa 17 godina postao je zamjenik predsjednika omladinske organizacije SPD-a za regiju Hanover, po članstvu najveća u Njemačkoj, te on nastavlja da promovira stranku i dovodi mnogo mladih ljudi koji prije i nisu imali dodira s politikom. Veliku pažnju ovom mladiću posvetili su i njemački mediji u kojima se on uvijek trudio ostaviti specifičan dojam i nastup.

Sa 19 godina aplicirao je i dobio jednu od najprestižnijih stipendija koja se dodjeljuje na polju društveno-političkih naučnih studija.

Njemačka vlada je uzdrmana jer je dotadašnja crveno-zelena koalicija izgubila svoju tanku većinu i stabilizacija stvari je možda bila na pomolu formiranjem velike koalicije između SPD-a i Angelinog CDU-a.

Pored političke situacije u Njemačkoj, Adis svakako prati i onu u svojoj domovini te se pokušava angažirati i na tom polju.

I dok u poslaničkom uredu u izbornoj jedinici samo direktni birači i organizacije obavljaju kontakt sa svojim zastupnikom, stranački ured premijera i predsjednika SPD-a  zadužen je za komunikaciju u cijeloj pokrajini – i time s više od osam miliona građana. Više od sedamdeset upita i primjedbi građana dnevno nisu rijetkost, a usto, naravno, postoje brojni drugi poslovi. Za sve to susreti, druženja i zajednički rad s visokopozicioniranim njemačkim državnim funkcionerima nisu rijetkost.

Svaki svoj javni nastup Adis iskoristi i za promociju svoje zemlje te lobiranje za njeno što brže priključenje Evropskoj uniji.

Veliki je ljubitelj sporta. I sam je trenirao fudbal.

Sada, sa nekoliko godina iskustva političkog djelovanja, Adis kaže da za njega postoji nekoliko aspekata uspjeha u politici, prije svega otvorenost prema ljudima te strpljivost. Upravo takav je bio i u razgovoru s nama.

O svemu ostalom gledajte putem kanala "Hayat plus", subota 20.45 "U tuđoj avliji s Osmanom Džihom" .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.