Dokumentarni film benda "Dubioza Kolektiv" dostupan i na YouTubeu

Avaz.ba
09.02.2018 15:01
A
A
A

Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, grupa prijatelja odlučila je formirati bend.

Ali, to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima. Istina, uz lokalne balkanske okuse, muzički utjecaji dolazili su iz cijelog svijeta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop), no, tada i tamo, muzika još nije postojala kao industrija, događalo se svega nekoliko koncerata godišnje, te nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima. Zapravo, cijela regija zahvaćena je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz ovog okruženja rođena je "Dubioza Kolektiv".

Danas, 15 godina kasnije, "Dubioza Kolektiv" predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan "Film za djecu i odrasle".

- Film je jednim dijelom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove ‘Pjesmice za djecu i odrasle’, pa je nekako bilo logično da se film zove "Film za djecu i odrasle". Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod ‘roditeljsku pažnju’, tako da ga mogu slobodno gledati. I po dva, tri puta ako hoće - izjavili su u svom stilu članovi Dubioze, piše muzičkazona.ba.

- Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija… - rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledaoce u prvu dokumentarnu priču "Dubioze Kolektiva".

Ovo nije film koji se bavi samim postankom benda, već prije svega priča priču o stvaranju posljednjeg albuma, kako su nastale saradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija.

Više o:

Dubioza Kolektiv