FILM I TV

Prije pet godina film "Epizoda u životu berača željeza" osvojio dva srebrna medvjeda

Piše: A. G.

16.2.2018

Prije pet godina, na današnji dan, film u režiji našeg oskarovca Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza“ osvojio je dva Srebrna medvjeda.

Prestižna nagrada Srebrni medvjed dodjeljuje se na filmskom festivalu „Berlinale“ i to za najboljeg režisera, glumca i glumicu, dok Zlatnog medvjeda osvaja najbolji film.

Danis Tanović i Nazif Mujić, 2013. godine, proglašeni su za najboljeg režisera i najboljeg glumca tog festivala.

Film je osim ove dvije nagrade dobio posebnu nagradu ekumenskog žirija.

Za samo 35.000 KM (17.000 eura) realiziran je u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. godine kada je jednoj ženi u središnjoj Bosni odbijena liječnička pomoć zbog toga jer porodica nije bila zdravstveno osigurana. U filmu pogođena romska porodica glumi samu sebe.

Nazif (Nazif Mujić), Senada (Senada Alimanović) i njihove dvije male kćeri jedva preživljavaju tako što Nazif skuplja staro željezo i rastavlja stare automobile kako bi ih prodao u staro željezo.

Kada se trudna Senada počinje osjećati loše, Nazif je vodi u bolnicu, ali tamo saznaju da je dijete koje ona nosi umrlo i da ona mora ići na specijalističku kliniku za hirurgiju.

Senada nema karticu izdatu od državnog osiguranja, a direktor u klinici joj odbija liječenje sve dok ne plati 980 maraka, što je nemoguća suma za ovu siromašnu porodicu. Na koja god vrata je pokucala bila je odbijena, a utrka se nastavlja da bi se pronašlo rješenje prije nego Senada podlegne bolesti.

Uloge: Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.