FILM I TV

Fatalna ljubav Une i Čarlija Čaplina

Avaz.ba

16.2.2018

Čarli Čaplin (Charles Chaplin) bio je 36 godina stariji od svoje četvrte supruge Une O’Nil (Oona O'Neill). Vjenčali su se kad joj je bilo 18 godina, a njihov brak izazvao je neviđeni skandal.

Una O’Nil trebalo je, vjerovali su svi koji su je poznavali, da uradi velike stvari u životu. Bila je lijepa, obrazovana, iz ugledne porodice. Očekivalo se da će ćerka uglednog književnika, nobelovca Judžina O’Nila i spisateljice Agnes Bolton postati važna i slavna kao i njeni roditelji. Išla je u najbolje škole, družila se sa tadašnjom njujorškom elitom. Kao tinejdžerku i pripadnicu otmenog društva, elitni Stork Club proglasio ju je “debitantkinjom br. 1”.

Bila je zgodna, šarmantna, privlačna i svi su je željeli. Izlazila je s Orsonom Wellsom i bila je u vezi sa šest godina starijim slavnim književnikom J. D. Selindžerom, piscem “Lovca u žitu”.

- Bila je tiha i predivna, do te mjere da s nje nisi mogao da skineš pogled - opisivali su njeni prijatelji Unu u koju se tada 22- godišnji Selindžer strašno zaljubio.

Skandalozna veza

Ali onda je Una odlučila da ode u Holivud i postane glumica. A tamo je upoznala 53-godišnjeg Čarlija Čaplina, poznatog ljubitelja mladih djevojaka, koji je odlučio da je angažuje za svoj novi film. Čaplin je zapisao da je odmah pri upoznavanju bio pokošen njenom ljepotom i šarmom. Susret s njom je opisao kao “najsrećniji događaj u životu”.

Uskoro je mlada ljepotica započela vezu sa Čaplinom na zgražavanje cijele filmske industrije i američke javnosti. Vjenčali su se čim je ona napunila 18 godina. Čaplinu je to bio četvrti brak. Prva tri trajala su po samo nekoliko godina svaki, svoje dvije žene oženio je kad im je bilo 16 godina, a treću kad joj je bilo 19 godina.

Nekoliko mjeseci prije njihovog susreta, Čaplin je proživljavao mučan sudski proces u kojem ga je starleta Džoan Beri, koja je navodno patila od ozbiljnog mentalnog poremećaja, tužila da je otac njenog djeteta. Iako je bio oslobođen optužbe, brak Une i Čaplina razljutio je njenog oca, koji je bio Čaplinov vršnjak, prenosi 24sata.hr.

Otac joj nikad nije oprostio

Brak nije odobrio, prekinuo sve kontakte sa odbjeglom kćerkom i razbaštinio je. Iako je prelijepa crnokosa djevojka bila očeva miljenica, mislila je da će se voljeni otac predomisliti, ali on joj nikad nije oprostio udaju za Čaplina. Nikad više s njom nije ni riječ progovorio. Ona mu je ipak pisala svake nedjelje jedno pismo ne znajući da on nikada ni jedno nije otvorio. Uredno ih je čuvao na noćnom ormariću kraj kreveta u kojem je i umro, držeći pisma pokraj sebe.

Ali vrijeme je pokazalo da Una nije pogriješila. Nije napravila nikakve velike i važne stvari kao njeni roditelji, ali je sa svojim suprugom imala skladan i lijep brak koji je trajao 34 godine i u kojem su dobili osmoro djece, pet ćerki i tri sina. Većinu života proveli su u Švajcarskoj gdje su i odgojili svoju djecu.

“Roditelji su se uvijek držali za ruke”

- On je od mene napravio zrelu ženu, a ja sam ga održavala mladim - rekla je Una o svom suprugu.

Njihov sin Judžin jedno prilikom je ispričao da su njegovi roditelji bili strašno privrženi jedno drugome i da su se uvijek kad god bi bili zajedno držali za ruke.

Una je nadživjela Čaplina za 14 godina, ali su joj posljednje godine bile nesretne. Tuga zbog njegove smrti odvela ju je u alkoholizam. Umrla je od raka pankreasa 1991. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.