FILM I TV

Film "Grbavica" prije 12 godina osvojio prestižnu nagradu "Zlatni medvjed" u Berlinu

Luna Mijović u ulozi Sare

Piše: A. G.

18.2.2018

Igrani film, „Grbavica“, prvijenac Jasmile Žbanić, prije tačno 12 godina (2006.) dobio je glavnu nagradu 56. međunarodnog filmskog festivala "Berlinale".

Osim toga, film je dobio i nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za mir.

Prestižnu nagradu "Zlatni medvjed" na filmskom festivalu „Berlinale“ osvaja najbolji film, dok nagrada "Srebrni medvjed" se dodjeljuje najboljem režiseru, glumcu i glumici.

Ovo je za Jasmilu bio prvi dugometražni film, a upravo zahvaljujući njemu našla se u konkurenciji za nagradu na prestižnom festivalu.

Scenario za „Grbavicu“ napisala je Žbanić, a osim nje režirala ga je i Barbara Albert.

Producent je bila Tanja Aćimović, a uloge su ostvarili Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev i Jasna Ornela Berry.

Film se bavi tematikom masovnih silovanja muslimanskih žena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Grbavica" govori o samohranoj majci Esmi koja svojoj kćerki nije rekla istinu o njenom ocu, te smatra kako je na taj način zaštitila i sebe i nju. Međutim, Esma želi svojoj dvanaestogodišnjoj kćerki ispuniti želju i priuštiti joj odlazak na školsku ekskurziju. Da bi dobila popust na putovanje, Sari treba uverenje da joj je otac poginuo kao šehid. Esma uporno izbjegava da joj da uvjerenje. Ona bi radije pronašla način da plati punu cijenu ekskurzije. Kada Sara sazna ko joj je otac ošiša kosu, jer joj je majka sve vrijeme govorila da je to naslijedila od oca. Na taj način htjela je uništiti zadnju stvar koja je povezivala sa silovateljem.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.