FILM I TV

Na današnji dan preminuo Sten Lorel, zvijezda komedija

CdM

23.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

(Foto: Agencije)

Godine 1965. preminuo je engleski filmski glumac Sten Lorel (Stan Laurel), zvijezda urnebesnih komedija u kojima je, kao ''mršavi'', činio tandem sa Oliverom Hardijem (Oliver Hardy), ''debelim''.

Stan Laurel je bio engleski komičar, pisac i režiser, najpoznatiji kao prva polovina komičarskog para Stanlio i Olio, a čija karijera je imala raspon od doba nijemog filma do poslijeratnog perioda. Laurelova zvijezda na Holivudskoj stazi slavnih se nalazi na ''7021 Hollywood Blvd'' u Los Anđelesu. 

Stanio i Olio su popularnost stekli početkom dvadesetog vijeka zahvaljujući radu na filmu, ali također i igranjem pozorišnih predstava širom Amerike i Evrope. Ovaj dvojac se smatra jednim od najboljih i najčuvenijih u historiji filma.

Dva komičara su prvi put radila zajedno 1919. na filmu The Lucky Dog, koji je emitiran 1921. Svoj posljednji film (Atoll K/Utopija) su snimili u Francuskoj prije nego što su se povukli 1951. godine. 

Zajedno su nastupali u 106 filmova. Glumili su u 40 zvučnih, 32 kratkometražna filma i 23 dugometražna, a u preostalih 11 filmova su imali gostujuće uloge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.