FILM I TV

Davor Dretar Drele: Trebamo oteti Enisa Bešlagića

Razgovarala: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

3.3.2018


Peta sezona zabavno-muzičkog šoua „Tvoje lice zvuči poznato“ uskoro će se početi prikazivati na Novoj TV. Jedan od učesnika, među njih osam, jeste voditelj, glumac i muzičar Davor Dretar Drele (52). U duhovitim fazonima ovog Zagorca naša publika trenutno uživa gledajući reprize poznatog kviza „Pet na pet“, koji se emitira na RTL televiziji.

Šminke i kostimi

- Što se tiče mojih "duhovitih" fazona u kvizu, većina je bio proizvod trenutne inspiracije, jer u formatu ovakve emisije nema pisanih elemenata. Kao voditelj, ne mogu znati šta i kako će koji takmičar izgovoriti. Pomaže mi iskustvo više stotina odrađenih stand-up nastupa, tako da se uglavnom snađem i lupim nešto zabavno, a, ako ne ide, podignem košulju i pokažem stomak pa se svi nasmiju - rekao je Drele.

Kako se pripremate za nadolazeći šou i šta mislite o ostalim kandidatima?

- Što se kandidata tiče, svi su izuzetno simpatični, beskrajno dragi i duhoviti. Probe prolaze u smijehu, veselju i radosti, smijemo se jedni drugima i divimo transformacijama za koje su zaduženi vrsni majstori šminke i kostima. Imamo i jednog Bosanca, jer šta ti je šou bez njega? Amel Ćurić je fantastičan drug, upoznali smo se ranije na snimanju nekih humanitarnih kvizova, savršeno se nadopunjujemo, on povede priču, a ja raspalim poentu, svi sretni i zadovoljni!

Može li se publika nadati novoj sezoni kvizu „Pet na pet“?

- Nakon gotovo 600 snimljenih epizoda, rukovodeće strukture na RTL-u su odlučile da privremeno zaustave snimanje, tako da za sada gledamo reprize. Ali, ako svi zajedno ustanemo, ujedinimo se kao narod, izađemo na ulice s transparentima i otmemo Enisa Bešlagića, vjerujem da bi se oni mogli i predomisliti.

 Šta je za Vas gluma?

- Daleko sam ja od glumca, ali družim se s glumcima petnaestak godina, u nadi da će nešto talenta prijeći i na mene. Za sada sam od njih dobio tek nekoliko gripa i vodene kozice. S kolegom Vidom Balogom, glumcem zagrebačkog kazališta „Komedija“, počeo sam prenositi dijelove naših stand-up i kabaretskih predstava u format pozorišnog djela i nastala je predstava "Pozdrav iz Remetinca", najluksuznijeg hrvatskog hotela, gdje ne možeš ući ako nisi "zamračio" barem tri miliona eura. Do sada smo nas dvojica odigrali tu predstavu više od 120 puta, a, ako nas pozovete u Bosnu, i vi ćete saznati kako se kod nas, u Hrvatskoj, krade.

Pametan čovjek


Šta preferirate više, voditeljski posao ili glumu?

- Moje pravo i ozbiljno zanimanje je radijski voditelj. I danas radim u jutarnjem programu Hrvatskog radija 2, a moja karijera na radiju traje već 20 godina. Nadobivah se tu i tamo i nekih priznanja i nagrada, pa kada me pitate šta sam ja, reći ću prvenstveno radijski voditelj, a tek onda sve drugo. Gluma je divna stvar, ali nakon nekog vremena, pomalo potroši čovjeka i teško je naći motive za stalne transformacije. Srećom, ovdje, u mom kraju, koriste starinski napitak za poticanje izražajne umjetnosti.


Jeste li nekad bili u Sarajevu i šta mislite o bosanskom humoru?


- Samo sam jednom posjetio Sarajevo, u sklopu turneje CRO dance ekipe, bilo je to po završetku tog odvratnog rata, sjećam se strahovitih ruševina i prizora uništenja koji me i danas podsjete koliko čovjek čovjeku može nanijeti zla. Da sada ne nabrajam sto puta izrečene fraze, ali humor jeste, stvarno, bio jedno od oružja pomoću kojeg ste pobijedili smrt, mržnju i haos oko vas. Specifičan, fini, tanani bosanski humor, s dozom autoironije, oduvijek mi je bio uzor. Da biste uspješno lupetali gluposti, treba biti poprilično pametan čovjek.


Početkom devedesetih imali ste hip-hop grupu „Dreletronic“, razmišljate li o povratku na muzičku scenu?


- Ni u ludilu! Moja supruga je stavila apsolutni veto na takav potez, jedva sam preživio pet godina potucanja po disko klubovima, presvlačenja po skladištima i tulumarenja do zore. Muziku mirna srca prepuštam mladim, lijepim i talentiranim ljudima, ja više nisam ništa od toga.


Dijeta je strahovito samotan posao

Šta je s Vašom borbom s kilogramima?

- Moj lični rekord je 134 kilograma, trenutno sam na 103, uplašio sam se za zdravlje i otresao sa sebe težinu jedne prosječne manekenke, pa sam za sada zadovoljan postignutim. Spremam se za završni rad, da skinem još petnaestak kilograma, i to bi bilo to, ali nikako sakupiti odvažnosti. Dijeta je strahovito samotan posao, dok se debljaš, oko tebe su prijatelji i pjesma, a kada mršaviš, sam si kao pas!


Supruga voli kada kuham

Kako se snalazite u kuhinji?

- Kuhanje obožavam, često pozovem prijatelje pa spremam hranu, ponekad to s pripremama traje i po nekoliko dana. Volim spremati lazanje, naročito sa sirom i špinatom, peći ribu na roštilju, pa kada budete negdje u blizini, svakako navratite! Supruga obožava kada ja kuham, jedino zamjera što poslije mene kuhinja izgleda kao da su tri vatrogasna društva imala godišnju skupštinu, ali već se pomalo navikava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.