SJAJAN GEST

Slavna glumica Natali Portman odbila otići u Izrael zbog nasilja nad Palestincima

Agencije

20.4.2018

Izraelsko-američka glumica Natali Portman odbila je doći na svečanost u Izraelu na kojoj je trebala primiti prestižnu nagradu zbog uznemirujućih događaja u zemlji, izjavili su organizatori, dodajući da je dodjela nagrade otkazana.

Posljednjih sedmica međunarodna zajednica je kritizirala Izrael zbog korištenja smrtonosne sile u sukobima s Palestincima duž granice s Gazom.

Trideset i jedan Palestinac je ubijen, a stotine su ranjene. Izrael navodi da radi ono što mora da bi odbranio svoju granicu.

Zaklada koja dodjeljuje nagradu ''Genesis'' objavila je na svojoj internetskoj stranici da ih je glumicin zastupnik obavijestio da su ju nedavni događaji u Izraelu ''izuzetno uznemirili'' te da Portman, ovogodišnja dobitnica priznanja, neće doći na svečanost dodjele u junu u Izraelu.

Zaklada je izrazila bojazan da će odluka Natali Portman ''dovesti do toga da se filantropska inicijativa ispolitizira''.

Nagrada ''Genesis'' dodjeljuje se kao priznanje onima ''koji služe kao inspiracija drugima svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost židovskoj zajednici i židovskim vrijednostima''.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.