REGION OPLAKUJE DJECU

Haris Pašović o tragediji u Beogradu: Budale smo ako užas u Srbiji ne upali alarm u BiH

Živimo u ratnom mentalitetu, moramo dati ljudima nadu

Pašović: Shvatiti dimenziju opasnosti. Društvene mreže

Nerma Ajnadžić

8.5.2023

Srbija i kompletan region oplakuju ubijenu djecu u dva stravična masakra koja su se desila prošle sedmice. Sedamnaest života je ugašeno na beskrupulozan način, a ubice, čini se, ne pokazuju kajanje.

Važna tema

Zbog užasnih dešavanja u susjednoj zemlji i u Bosni i Hercegovini se postavljaju brojna sigurnosna i pravna pitanja, ali se sve povezuje i na daleko višem nivou – onom mentalnom.

Zašto se sve to desilo, gdje smo kao društvo zakazali, kako spriječiti u budućnosti iste ili slične događaje...? Sve su to pitanja na koja zasad ostajemo bez odgovora. A veliku ulogu u svemu tome imaju i javne ličnosti čija riječ daleko seže. Zbog toga smo se za komentar javili uvaženom bh. reditelju Harisu Pašoviću, koji je odmah istakao da je ova tema izuzetno važna.

- Ako ovi užasni zločini u Srbiji ne upale najsnažniji alarm u Bosni i Hercegovini, onda smo mi budale. BiH je, kao i čitav region, nafilovana individualnim oružjem, često nelegalnim. Vrlo je vjerovatno da tom oružju imaju pristup djeca i mladi - kazao nam je Pašović.

Svijeće, cvijeće i plišane igračke za ubijene u osnovnoj beogradskoj školi. AP Photo / Darko Vojinovic

Objasniti zakone

Dodao je da vjeruje, ili želi da vjeruje, da će vlasti na svim nivoima poduzeti hitne mjere da spriječe tragedije.

- Očekujemo da nam pravnici objasne naše zakone u ovoj oblasti. Nužno je i pojačano osiguranje u školama. Istovremeno, potrebno je da svi mi koji činimo društvo shvatimo dimenziju opasnosti. Mi živimo u ratnom mentalitetu na koji se naslanja medijski kič i promocija osoba problematične prošlosti i sadašnjosti - naglasio je Pašović.

Istakao je da svi moramo da se otvorimo prema budućnosti i prosperitetu.

- Moramo da damo ljudima nadu u život - zaključio je ugledni bh. reditelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.