ROĐENA GORAŽDANKA

"Avazov" vremeplov: Šta je Lejla Hadžimuratović, američka glumica, poručila za naš list 2007. godine

Dobila sam poljubac od Toma Kruza u Veneciji, rekla je tada Hadžimuratović

Lejla Hadžimuratović. Printscreen

H. J. I.

24.5.2023

Lejla Hadžimuratović, američka glumica, a rođena Goraždanka, u ekskluzivnom intervjuu za naš list u novembru 2007. godine, otkrila je kako je došlo do poljupca sa Tomom Kruzom.

Tada nam je otkrila i sa kojim poznatim Holivudskim zvijezdama se družila. 

Intervju pročitajte u nastavku. 

Film Ričarda Šeparda (Richard Shepard) „The Hunting Party“ sa Ričardom Girom (Richard Gere) i Terensom Hauardom (Terrence Howard) u glavnim ulogama, koji je prošle godine sniman u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, premijerno je prikazan u Veneciji, Njujorku i Ljubljani.

Glas Bosanke koji se čuje u pozadini filma pripada Lejli Hadžimuratović, američkoj glumici, rođenoj Goraždanki.

- Iz tima su me kontaktirali početkom ove godine, jer im je trebalo pomoći na postprodukciji. Otišla sam na audiciju i dobila posao. Eto, ništa specijalno. Puka slučajnost i izvrsno iskustvo – kaže Lejla.

Deset godina u LA-ju

Izvan domovine, ova djevojka, koja govori 10 jezika i do sada je obišla ili stanovala u čak 50 zemalja, živi od 1984. godine. U vrijeme početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, Lejla je boravila na Bliskom istoku. Onda su se nizale adrese u Turskoj, Francuskoj, Španiji, Rusiji i Omanu.

- Konačno sam u Tunisu na francuskom univerzitetu uspjela nastaviti započete studije s Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Bio je to težak studij klasičnog arapskog, španskog i engleskog jezika. Nakon diplomskog, otišla sam u Ameriku s namjerom da radim magisterij i nastavim glumu i ples - prisjeća se Lejla.

Za deset godina, koliko živi u Los Anđelesu, bila je član nekoliko pozorišta i nastupala u brojnim predstavama.

- Neopisivo vrijedno iskustvo stekla sam u avangardnom pozorištu „City Garage“. Posljednje sam dvije godine radila uglavnom na filmovima. Snimila sam tridesetak kratkih i dugometražnih filmova. Trenutno radim na filmu „Caravaggio“, gdje glumim na italijanskom, francuskom, latinskom i starogrčkom - govori Lejla.

Intervju sa Lejlom Hadžimuratović objavljen je u novembru 2007. godine. Avaz

Priželjkuje bh. film

Brojni poslovni angažmani donose joj još brojnija poznanstva. Može se pohvaliti da se sretala i družila sa ljudima koje viđamo samo na malim ekranima.

- Radila sam sa Stivenom Sodenbergom (Steven Soderbergh) i na setu snimala sa Džordžom Klunijem (George Clooney) i Al Paćinom (Palcino). Družila sam se i sa Monikom Kruz (Cruz) u Madridu, inače sestrom Penelope Kruz, sa Bretom Ratnerom na Beverli Hilsu, večerala sam sa Denzelom Vošingtonom (Washington), dobila poljubac od Toma Kruza (Cruz) u Veneciji - nabrojala nam je Lejla samo neka od silnih poznanstva.

No, kako dodaje, žao joj je što je malo u BiH te, osim Danisa Tanovića, ne poznaje mnogo ljudi iz bh. filmske industrije.

- Ponosno pratim sve naše uspjehe! Zaista bih bila sretna da radim neki film na bosanskom - poručuje glumica.

Zaljubila se u Šekspira

- Mama kaže da sam bila tako dosadna s pitanjima da nije znala gdje da pobjegne od mene. Tokom školovanja gutala sam po nekoliko knjiga sedmično i uvijek živjela u nekoj svojoj bajci. U srednjoj školi u Bagdadu sam se zaljubila u Šekspira (Shakespeare) i, nakon dvije odigrane uloge: Ofelije i Dezdemone, znala sam da će Lejla biti prava samo na daskama koje život znače – govori Hadžimuratović.

Lejla i 10 zečeva

Lejla živi u Santa Monici u Kaliforniji, u, kako kaže, maloj kući s ogromnim vrtom i društvom koje čine njeni ljubimci - 10 zečeva.

- Umiljati su, slatki, smiješni i dosta nezavisni. Barem nisu zahtjevniji od muškarca - kaže Lejla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.