PREDVIDJELA TRAGEDIJU?

Nakon tragedije s podmornicom širi se ova epizoda Simpsona

Simpsoni već desetljećima uspijevaju predvidjeti događaje koji pogađaju stvarni svijet

20th Television Animation. Screenshot: Youtube

M. Z.

26.6.2023

Simpsoni već desetljećima uspijevaju predvidjeti događaje koji pogađaju stvarni svijet. Primjerice, animirana serija je prikazala da će milijarderi putovati u svemir, da će Disney postati vlasnik studija 20th Century Fox te da će Donald Tramp (Trump) postati predsjednik SAD davno prije nego što su se ovi događaji zbili u stvarnom životu.

Homer u podmornici

Fanovi serije na Twitteru navode da su uvjereni da su scenaristi Simpsona isto tako uspjeli predvidjeti i nedavnu tragediju u kojoj je pet putnika OceanGateove podmornice Titan izgubilo živote. Epizode koje ih podsjećaju na nesreću su Homer’s Paternity Coot iz 17. sezone i Simpson Tide iz 9. sezone.

U epizodi Homer’s Paternity Coot iz 2006. godine protagonista serije Homer ulazi u podmornicu koja se slučajno zaglavi na dnu oceana i zalihe kisika mu polako počinju nestajati. Prije nego što se saznalo da je došlo do implozije Titana mnogi su vjerovali da će njegove putnike dočekati slična sudbina.

U epizodi Simpson Tide iz 1988. godine Homer se pridružuje vojnoj mornarici nakon što dobije otkaz na svom poslu u nuklearnoj elektrani. Ovu epizodu fanovi povezuju s tragedijom zbog prikaza kvara na vojnoj podmornici.

Fanovima je također fascinantna činjenica da je izvršni producent ove epizode Majk Rejs (Mike Reiss) prošle godine išao vidjeti olupinu Titanica u OceanGateovoj ekspediciji. Simpson Tide je bila posljednja epizoda na kojoj je Rejs radio.

Međutim, Rejs, bivši scenarista i producent serije, u nedavnom je intervjuu otkrio da Simpson Tide nije nikakvo proročanstvo, već da su kroz tu epizodu samo htjeli odati počast filmu Crimson Tide u kojem glumi Denzel Vošington (Washington), piše CinemaBlend.

- Tu epizodu smo snimili jer je film Crimson Tide upravo izašao. Nismo predvidjeli budućnost, samo smo bili inspirirani filmom, a 20 godina kasnije se dogodilo nešto slično - objasnio je Rejs.

Objasnio fenomen

Iako su fanovi serije uvjereni da scenaristi Simpsona imaju proročke moći, profesor filozofije sa Univerziteta u Glasgovu dr. Džon Donaldson (John) je objasnio zašto dolazi do ovog fenomena.

Donaldson je rekao da do "predviđanja" dolazi jer su Simpsoni serija o stvarnom životu i dotiče se tema koje su nam relevantne i s kojima se svakodnevno susrećemo, tako da nije čudno da se stvarni život i serija ponekad preklapaju s obzirom na to da serija ima stotine epizoda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.