DIŽE SE ZAVJESA

Ususret SFF-u: Osam dana magije

Bh. prijestonica najljepša je u ovo doba godine, u doba kada se održava SFF

Sve je spremno za SFF. N. Šaljić

10.8.2023

Bukvalno nas sati dijele od trenutka dizanja zavjese za 29. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), koje se održava od 11. do 18. avgusta.

Bh. prijestonica najljepša je u ovo doba godine, u doba kada se održava SFF.

Živi, diše, pulsira 24 sata dnevno, gosti se slijevaju u glavni grad sa svih strana svijeta, a građani Sarajeva uvijek bljesnu u svom najboljem svjetlu.

Brojne premijere

Filmska magija prenosi se na sve segmente života – svi postaju dio Festivala: od taksista, preko prodavača, hotelijera, do zvijezda na crvenom tepihu.

Tim SFF-a, s direktorom Jovanom Marjanovićem na čelu, 29. izdanje krenuo je pripremati u trenutku kada se spustila zavjesa na 28. izdanje. I, ističu, imaju se itekako čime pohvaliti.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 22 filma će imati svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Također, brojne serije iz regiona publici će prvi put biti predstavljene na Festivalu.

Centar zbivanja

Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta centar je zbivanja svakog SFF-a. Svaku večer s velikim zanimanjem iščekuje se defile zvijezda, a ove godine, kako se špekulira, prve večeri crvenim tepihom mogao bi prošetati holivudski gigant Met Dejmon (Matt Damon), koji je jedan od producenata filma "Poljubite budućnost" (Kiss the Future) u režiji Nenada Čičina Šaina.

Još u februaru „Avaz“ je otkrio da se Jovan Marjanović s Dejmonom susreo u Berlinu, kada je dogovaran dolazak ove zvijezde u Sarajevo.

A da li je rekao „da“, saznat ćemo vrlo brzo.

Poljubite budućnost

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorit će film "Poljubite budućnost" (Kiss the Future) u režiji Nenada Čičina Šaina, čiji scenarij potpisuju Čičin Šain i Bil Karter (Bill Carter).

Producenti filma su Met Dejmon i Ben Aflek (Affleck) za “Pearl Street Films” i Sarah Entoni (Anthony) za “Good Wolves Production”.

Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 90-ih prati gradsku alternativnu scenu koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Film opisuje iskustva ove izuzetne zajednice, koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rok i pank muzika inspiriraju i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.