VELIKI DOGAĐAJ

Festival u Veneciji u znaku bh. ostvarenja: Od klasika do svjetske premijere

"Slike iz života udranika" uvršten je u program Venice Classics, a u 17:15 serija Jasmile Žbanić

Film "Slike iz života udranika". Facebook

6.9.2023

Danas će u okviru programa Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji biti prikazana dva bosanskohercegovačka naslova -  bh. klasik "Slike iz života udarnika"  reditelja Bate Čengića, te igrana serija “Znam kako dišeš” kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića.

Film Bate Čengića

Film Bahrudina Bate Čengića "Slike iz života udarnika" uvršten je u program Venice Classics, a film će predstaviti Ines Tanović, direktorica Filmskog centra Sarajevo.

Film je imao svjetsku premijeru 1972. godine na Venecijanskom filmskom festivalu, a ove godine se prikazuje u restauriranoj 4K verziji. 

Serija "Znam kako dišeš". Facebook

Prošle godine, Asocijacija evropskih kinoteka (ACE) je pokrenula grant “Joint Restoration” u sklopu svog “Season of Classic Films” programa, zahvaljujući dodatnim donacijama Evropske Komisije namijenjene za podršku trans-nacionalnih saradnji filmskih institucija u polju filmske konzervacije.

Restauraciju filma je također podržalo Ministarstvo kulture Republike Slovenije. Filmski centar Sarajevo, Slovenska kinoteka, Hrvatski arhiv/Hrvatska kinoteka i Austrijski muzej filma su zajedno aplicirali projekt za restauraciju ovog filma.

Sve počinje slučajem samoubistva maloljetnika

Također, u okviru programa 80. Venecija Film Festivala, danas u 17:15 sati bit će upriličena svjetska premijera serije “Znam kako dišeš”. 

Seriju će u Veneciji predstaviti kreatori Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, reditelj Alen Drljević, scenaristica Elma Tataragić, montažer Vlado Gojun, glumci Jasna Đuričić, Boris Isaković i Lazar Dragojević, te producent Sedin Kahriman u ime BH Content Laba.

Serija se sastoji od šest epizoda. Snimana je tokom 2022. i 2023. na području Sarajeva. Sve počinje slučajem samoubistva maloljetnika koji pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić.

Samohrana majka tinejdžera u procesu razvoda sve teže balansira život sa sinom Dinom (17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.