BORBA ZA GOLI ŽIVOT

Večeras na BHT 1: TV premijera filma "Sonja"

Rediteljica ostvarenja je Sanela Prašović-Gadžo

Sanela Prašović-Gadžo. Instagram

L. S. R.

27.12.2023

Na programu BHT 1 večeras u 21 sat će biti upriličena TV premijera dokumentarno-igranog filma „Sonja“ rediteljice Sanele Prašović-Gadžo.

Dokumentarni film "Sonja" je svjedočanstvo borbe jednog čovjeka za preživljavanje u logoru Bunker-Sonja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Zatočenik Haris Hastor opisuje dane provedene u zatočeništvu, mučenju, maltretiranju, suočavanju sa smrću, borbi, strahu, nemoći, snazi i na kraju bijegu. Haris Hastor će ispričati priču o borbi za goli život, o nadama i strahovima. 

Kada je zarobljen i odveden u logor Bunker-Sonja na području općine Vogošća, Haris Hastor je imao 21 godinu. U ovom logoru su bili su zatočeni mnogi građani Vogošće koji su mučeni, maltretirani i ubijeni. Haris se nakon dva i po mjeseca odlučio na bijeg.

Film je snimljen u koprodukciji Produkcijske kuće TIM System i BHRT-a, uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo – Ministarstvo kulture i sporta i Grada Konjica.

Dokumentarni film „Sonja“ je tokom 2023. godine osvojio 16 nagrada na filmskim festivalima u inozemstvu u kategorijama „najbolji dokumentarni film“, „najbolji ratni film“ i „najbolji reditelj“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.