TV VREMEPLOV

"Dinastija": Sapunica koja je sredinom 80-ih praznila ulice u bivšoj Jugoslaviji

Američka televizijska sapunica se originalno emitirala na programu ABC-a od 12. januara 1981. do 11. maja 1989. godine

"Dinastija". Društvene mreže

19.1.2024

„Dinastija“ (Dynasty) je američka televizijska sapunica koja se originalno emitirala na programu ABC-a od 12. januara 1981. do 11. maja 1989. godine. Radnja serije je pratila život Karingtonovih (Carinngton), bogate porodice naftnih tajkuna koji su živjeli u Denveru. Serija je imala ogromnu gledanost, kako u SAD, tako i u ostatku svijeta, postavši jednim od simbola popularna kulture 80-ih.

Tvorci likova

Od sredine 1984. godine ju je, s nekoliko prekida, pod naslovom „Dinastija“ na programu JRT-a emitirala Radio-televizija Beograd. U vrijeme emitiranja, ulice bivše Jugoslavije bile su puste.

Jedanaestog oktobra 2017. godine remake serije je počeo s emitiranjem, no ni bliži s takvim uspjehom kao originalna „Dinastija“.

Tvorci likova i radnje su bili Ričard (Richard) i Ester Šapiro (Shapiro), bračni par holivudskih scenarista koji je iza sebe imao prilično iskustva sa scenarijima za B-filmove i sapunice, ali su bili gotovo nepoznati u Holivudu početkom 80-ih. Njihovu ideju za seriju za denverskim naftnim tajkunima je prihvatio Aron Speling (Aaron Spelling), televizijski producent koji je zahvaljujući nizu hit-serija 70-tih već bio holivudska legenda. Poticaj za stvaranje serije je dao i uspjeh „Dallasa“, koji je imao sličnu premisu, ali i predstavljao prvu uspješnu primjenu novog televizijskog formata - večernje sapunice, odnosno kombinaciju visokobudžetne dramske serije koja se emitira jednom sedmično navečer, ali sa sadržajima dotada karakterističnim za sapunice.

Pilot-epizoda

Pilot-epizoda serije, odnosno trosatni TV film pod naslovom "Oil" ("Nafta") je snimljen 1980. godine, ali je njegovo emitiranje, koje je trebalo započeti u jesen iste godine, odgođeno zbog štrajka scenarističkog sindikata WGA. Serija je emitiranje počela tek u januaru 1981. godine te je prva sezona imala samo 15 epizoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.