VREMEPLOV

"Ozloglašena": Zanosna Ingrid Bergman u Hičkokovoj priči

Film je 1946. režirao Alfred Hičkok

Keri Grant i Ingrid Bergman. Društvene mreže

23.1.2024

"Ozloglašena" ( Notorious) je triler iz 1946. kojeg je režirao i producirao Alfred Hičkok (Hitchcock). Glavne uloge tumače Keri Grant (Cary) i Ingrid Bergman. Film je baziran na priči koju je napisao sam Hičkok.

Nominacije za Oskar

Klod Rains (Claude Rains) je nominiran za Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu nacističkog oficira, a Ben Heht (Hecht) je nominiran za Oskara za najbolji originalni scenarij.

Ingrid Bergman tumači ulogu Alicie Huberman, čiji otac je osuđen zbog špijunaže za naciste. Nju vladin agent T. R. Devlin poziva da zajedno infiltriraju grupu nacista koji su pobjegli u Brazil nakon Drugog svjetskog rata.

Tokom obuke, Alicia se zaljubi u Delvina. Delvinovi osjećaji su neodređeni zbog njegovog poznavanja njene prošlosti. Kada Delvin dobije naređenje da nagovori Aliciu da se uda za Sebastiana, prijatelja njenog oca i člana grupe, kako bi saznala što grupa smjera, on agonizira prije nego što se odluči za dužnost umjesto ljubavi.



Scena iz filma. Društvene mreže

Otrov u kafi

Kritičari su uočili "motiv pića" kroz cijeli film: na početku filma, Alicia je portretirana kao dipsomanka, tokom cijelog filma mogu se često vidjeti boce i čaše, pri kraju filma, Alicia i T. R. otkrivaju uranij u vinskim bocama u Sebastianovom podrumu, a na samom kraju filma, Sebastian i njegova majka pokušavaju ubiti Aliciu otrovavši joj kafu.

Kemeo nastup Alfreda Hičkoka može se vidjeti i u ovom filmu, kao i u mnogim njegovim filmovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.