VREMEPLOV

"Varljivo leto '68": Drug Tito je rekao da su studenti u pravu

Film je 1984. režirao Goran Paskaljević

Scena iz filma. Društvene mreže

3.4.2024

"Varljivo leto '68“ je jugoslavenski film snimljen 1984. godine u režiji Gorana Paskaljevića i scenariju Gordana Mihića.

Maturant Petar

Glavne uloge tumače Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Sanja Vejnović, Ivana Mihić, Mira Banjac i Neda Arnerić.

U ljeto 1968. godine maturant Petar (Slavko Štimac) stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmjenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obje kćerke predsjednika suda, svoju profesoricu sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma.

Žena za život

Potreba da konačno nađe „ženu svog života“ dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca (Danilo Stojković), općinskog sudiju, uštogljenog čovjeka, dogmatskih shvatanja, koji vjeruje da se omladina može odgajati samo „čvrstom rukom“ i koji pati zbog svog buržoaskog porijekla (otac mu je prije rata bio geometar i školovao se u Pragu).

Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih zbivanja, biva prekinuta.

Neke od čuvenih replika su: „Samo da ti čujem glas“, „A što mi sad peremo zube? Dolaze nam gosti. A šta ćemo mi njima da radimo“,  „Drug Tito je rekao da su studenti u pravu“...

Film je i danas veoma popularan i gledan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.