VRIJEDNA NAGRADA

Zulfikar Filandra, nakon svjetske premijere i “Zlatne jabuke” za “Avaz”: “Pobjedu” posvećujem radnicima industrijskih zona u Goraždu

“Lijepo snimljen i izvrsno odglumljen”, ocjena je žirija BHFF 2024. uoči dodjele nagrade u Njujorku

Zulfikar Filandra. BHFFNYC

Alen Bajramovic

4.5.2024

Prvi put sam posjetio Vitkoviće i Goražde 2015. godine i ostao fasciniran tim ljudima, rijekom i fabrikama, kaže za “Avaz” Zulfikar Filandra, bh. reditelj čiji je film “Pobjeda” prije nekoliko dana osvojio "Zlatnu jabuku", nagradu žirija Bosanskohercegovačkog filmskog festivala u Njujorku (New York) za najbolji kratki film.

Vitkovići su prigradsko, radničko naselje kod Goražda, izgrađeno u periodu procvata industrije početkom 70-tih godina prošlog stoljeća. Na ostacima nekadašnjih fabrika, uništenih ratom i poslijeratnom privatizacijom, do danas je izgrađena nova industrijska zona. “Pobjeda” je snimljena upravo u ambijentu Vitkovića, naselja na obali Drine i na neobičan način, kroz susret sa stranom filmskom ekipom, prikazuje period dilema, nesnalaženja, beznađa i očaja radnika na prijelazu iz jedne u drugu historijsku epohu, u kojoj su njihova prava postala drugorazredno pitanje.

Film “Pobjeda”: Osvojio "Zlatnu jabuku" - Avaz
Film “Pobjeda”: Osvojio "Zlatnu jabuku" - Avaz
Film “Pobjeda”: Osvojio "Zlatnu jabuku" - Avaz
Film “Pobjeda”: Osvojio "Zlatnu jabuku" - Avaz
Film “Pobjeda”: Osvojio "Zlatnu jabuku" - Avaz

- Dok sam pokušavao snimiti film razvoj događaja i razni štrajkovi radnika u toj regiji su pravili paralele nekim stvarima koje sam imao u scenariju. Na kraju, posebno mi je drago što smo u filmu imali lokalne ljude iz Vitkovića kao glumce, zahvaljujem se Aliji Suljagiću na tome, te mlade talentovane ljude iz Goražda, poput Zenana Adžema. Nadam se da ćemo što prije doći u Goražde i posvećujem ovaj film radnicima industrijskih zona tamo – kaže Filandra.

“Lijepo snimljen i izvrsno odglumljen”, ocjena je žirija BHFF 2024. uoči dodjele nagrade u Njujorku, gdje je “Pobjeda” imala svoju svjetsku premijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.