REZOLUCIJA O SREBRENICI

Povodom Generalne skupštine UN-a: Film "Quo vadis, Aida?" besplatan do 23. maja

"Quo Vadis, Aida?" je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film o ovoj temi

Film "Quo Vadis, Aida". Platforma X

D. R.

18.5.2024

Iz Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima je, povodom nadolazeće Generalne skupštine Ujedinjenih naroda koja se tiče usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, objavljeno kako svi zainteresirani mogu pogledati film "Quo vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić.

- Podrška je ključna u našoj zajedničkoj potrazi za pravdom i odgovornošću. Borite se za pravdu, čuvajte mir. Molimo vas da podržite rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici. Molimo vas da odvojite vrijeme da pogledate 'Quo Vadis, Aida?' i razmislite o njegovoj poruci dok tražimo neprocjenjivu podršku na Generalnoj skupštini UN-a. Film služi kao dirljiv podsjetnik na hitnu potrebu za pravdom i priznanjem za žrtve i preživjele - naveli su iz Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima.

"Quo Vadis, Aida?" je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film o ovoj temi.

Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu.

Film je dostupan do 23. maja na ovom linku. Potrebno je prijaviti se lozinkom QVA2020.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.