JET SET

Mile Kekin, frontmen "Hladnog piva" iz Zagreba, za "Avaz": Imam osjećaj kao da je 1992. i zlo mi je

Kekin: Nisam čovjek koji se voli puno vraćati unazad

Razgovarao: Enisa SKENDEROVIĆ

6.12.2017

Sjajni zagrebački bend „Hladno pivo“, s legendarnim Miletom Kekinom (46) na čelu, obilježava 30 godina postojanja. Mnogo je razloga za slavlje, kazao je Kekin u intervjuu za „Dnevni avaz“. Iako je davno bila 1987., kada su momci iz „Hladnog piva“ krenuli putem „Ramonesa“, „Clasha“ i „Black Flaga“, Kekinu se čini kao da je to bilo jučer.

Prvi album

„Hladno pivo“ danas je rok institucija s osam studijskih i tri koncertna albuma, i prvom kompilacijom najvećih hitova „The greatest hits“, koju su nedavno objavili.  

Ova kompilacija posebna je, kako nam je kazao Kekin, po njihovoj saradnji s divom Josipom Lisac na pjesmi "Soundtrack za život".

- Nova/stara pjesma "Soundtrack za život" je trenutno nešto najdraže što me okupira. Imao sam čak priliku dirigirati Josipi Lisac, što je iskustvo kojim se rijetki mogu pohvaliti. Saradnja s Josipom krenula je, zapravo, prije deset godina, kada je ona imala koncert u Zagrebu. Tada je zvala „Hladno pivo“ da joj gostujemo, što nas je sve iznenadilo jer se nismo poznavali. Izveli smo s njom jednu pjesmu i deset godina kasnije, kada smo snimali kompilaciju, mi smo nju pozvali. Podsjetili smo je na taj događaj prije deset godina i odmah se sjetila i odazvala našem pozivu – ispričao je Kekin.

Kako gledate na 30 godina postojanja benda?

- Najviše me plaši ta brzina kojom vrijeme ide. Čini mi se kao da smo se nedavno našli i krenuli svirati. Nekih se stvari vrlo jasno sjećam, kao naprimjer kada smo snimali prvi album, baš sam ga preslušavao u autu neki dan. Znam da smo se s nekih koncerata vraćali, a da nismo ništa odsvirali, jer nam predgrupa nije htjela posuditi činele i bubanj. Nekih događaja se jasno sjećam i ne mogu da vjerujem da od toga ima čak trideset godina.

Zdravlje i ljubav

Pratite li društvenu situaciju i dešavanja u regionu?

- Naravno, ali pokušavam svoju djecu zaštiti od toga koliko je to moguće i objasniti im da je trenutno 2017. i da za godinu slijede samovozeći automobili, da će se industrija koju poznajemo promijeniti, da će mnoga radna mjesta nestati, da živimo u svijetu koji se tehnološki razvija velikom brzinom i da se tome okrenemo, da što manje budu zaraženi tim virusom netrpeljivosti, mržnje, zločina i svega toga što nas prati od devedesetih pa do danas. Imam osjećaj kao da je 1992., kao da smo se vremeplovom vratili u najmračnije razdoblje devedesetih i, iskreno rečeno, zlo mi je više od toga. Nisam čovjek koji se voli puno vraćati unazad.

Otkrijte nam neke od planove u 2018.?

- Planiramo krenuti s koncertima iz zagrebačkog Doma sportova 2. i 3. marta. Prvi dan ćemo ponuditi publici „Old school Hladno pivo“, pjesme s prvih albuma, a drugi dan će biti rezerviran za „The greatest hits“.

Hoće li se i Sarajevo naći na jednoj od destinacija gdje ćete predstaviti taj program?

- Iskreno se nadamo da neće izostati ni Sarajevo. Volio bih da sviramo u nekom klubu.

Na koncu, šta biste poželjeli sebi u 2018. godini?

- Puno zdravlja, ljubavi i dobre muzike. To su tri najvažnije stvari u životu.

Strastvena Josipa Lisac

- Josipa Lisac bila je krajnje nekomplicirana, unijela je sebe u pjesmu i vrlo je jednostavna, normalna i draga kolegica koja je pokazala više entuzijazma, žara i strasti nego mnogo mlađe kolegice od nje i to mi je super. Žena je vrlo strastvena u onome što radi i tim vrlo lako zarazi cijeli studio, super je raditi s takvom osobom. Unese u posao ne samo sjajnu vokalnu virtuoznost nego i strast, jer bez strasti nema ni muzike – kazao je Kekin.

Kad možeš sočno opsovati...

- Vjerovali ili ne, cijelu godinu igram fudbal, bez obzira na vremenske uvjete, jer imam ekipu vrlo „požrtvovanih“ vikend igrača. Kad je vani minus, mi opet igramo. Ništa nas ne može spriječiti u tome, jer imamo duge gaće i dobru volju, a to je dobro za imunitet. Puno se družim s muzikantima i onda mi fudbal dođe kao odmor od svega toga. Osim toga, možeš sočno opsovati, a da je to prihvatljivo – kroz smijeh kaže Kekin.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.