Prelijepa manekenka zbog koje su padale vlade: Zabranjena ljubav je otjerala u zatvor

Avaz.ba
07.12.2017 23:01
A
A
A

Kristin Keler (Christine Keeler), bivša manekenka čije su ljubavne veze 60-tih, u vrijeme Hladnog rata s jednim britanskim ministrom i ruskim diplomatom dovele do pada tadašnje konzervativne vlade preminula je u ponedjeljak u svom domu.

Vijest o njenoj smrti objavio je njen sin, a britanska javnost odmah se prisjetila slavnog modela koja je bila ključna osoba u jednom od najozloglašenijih političkih skandala u historiji Velike Britanije.

"Moja majka je neke bitke dobila, a neke je izgubila. Zaslužila je svoje mjesto u historiji, ali uz jako visoku cijenu", objavio je njen sin.


Afera Profumo

Keler je 1961. godine imala 19 godina i u to je vrijeme nastupala u kabare klubovima u Londonu. Tada ju je neko upoznao sa Džonom (Johnom) Profumom, koji je bio u srednjim 40-tim godinama, a u vladi premijera Harolda Mekmilana (McMilan) bio je ministar odbrane i nova politička zvijezda.

Keler i Profumo započeli su ljubavnu vezu, ali Kelerova je u to vrijeme još uvijek bila u vezi sa Jevgenijem Ivanovim, sovjetskim vojnim atašeom.


Veza između Profuma i Kelerove je dospjela u javnost nakon što je policija istraživala jedan incident u kojem je učestvovala. 

Kako je objavio Njujork Tajms, njen u međuvremenu bivši ljubavnik Ivanov je prema njenoj zgradi ispalio nekoliko hitaca iz pištolja. 

Policijska istraga je tako s vremenom došla i do podatka da je Kelerova u vezi s Profumom. Profumo je pokušao 1963. godine pobiti tračeve da je u vezi s poznatom manekenkom i uvjeravao članove parlamenta da je priča izmišljena. 

Ali, kako su tračevi nastavili da se šire, a naročito kada je procurilo da postoji mogućnost da su neke državne tajne preko njegove ljubavnice Kristine Keler mogle doći do Rusa, Profumo je aferu priznao svojoj supruzi, a potom i premijeru. Iste je godine podnio ostavku.

Kako nije bio u stanju da zaustavi štetu koja je nastala zbog skandala, mjesec dana kasnije ostavku je podnio i premijer Mekmilan. 

Uslijedili su novi parlamentarni izbori 1964. godine. Torijevci su teško poraženi, a Laburistička stranka odnijela je nadmoćnu pobjedu, na čelu s Haroldom Vilsonom, koji je postao novi premijer.

Dok je priča o skandalu punila novinske naslove nastala je kultna fotografija Kristine Keler. Snimio ju je Luis Morli, a na njoj Keler izgleda kao da je potpuno gola dok sjedi na stolici i zapravo je postala fotografija koja najbolje opisuje cijeli skandal.

Privatni život

Profumo je manje-više nastavio normalno da živi, i dalje pod budnim okom javnosti, ali s vremenom ga je britanska kruna nagradila titulom zbog njegovih filantropskih aktivnosti.

Kelerova je pak s druge strane optužena za izdaju i ometanje pravde zbog lažnih iskaza o vezama u aferi Profumo. Zbog toga je dobila šest mjeseci zatvora.

Kelerova je kasnije objavila nekoliko knjiga uključujući i memoare o ovom slučaju, a dobila je i novo izdanje 2012. godine nakon smrti Džona Profuma.

Kako piše Gardijan, Kristin Keler je nastavila da živi pod prezimenom Sloun, dva puta se udavala i oba su braka završila razvodom. Imala je dvoje djece.

Više o:

Christine Keeler