JET SET

Kornelija Benyovsky-Šoštarić, inžinjerka hortikulture i urednica na HRT 2: Kradu nam biljke iz vrta

Benyovsky-Šoštarić: Ako nema reda, nema ni kvaliteta

Razgovarao: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

9.12.2017

Novinarka i urednica Kornelija Benyovsky-Šoštarić jedna je od najpoznatijih TV vrtlarica. Po zanimanju inžinjerka hortikulture, autorica je veoma popularne emisije "Vrtlarica", koja se prikazuje subotom i nedjeljom na HRT 2, a veoma je gledana i u BiH. 

- Projekt "Vrtlarica" navršio je sedmu godinu. Snimanja su dovršena i trenutno smo u montaži. Nova sezona sa 16 nastavaka počinje 10. decembra - otkrila nam je Kornelija.


Dvoje ljudi

Kako se organizirate i koliko je vremena potrebno za takvu vrstu emisije? 

- Emisija je vrlo kompleksna, tim više što u njenoj pripremi učestvuje dvoje ljudi - reditelj Nino Šoštarić i ja. Mislim da je to kuriozitet u TV produkciji, jer radimo ogroman posao - od pripreme, detaljne razrade sinopsisa i nabave rekvizita, pa sve do održavanja vrta i uzgoja biljaka. Iza nas nema vojske ljudi, kao što je to slučaj s BBC-jevim emisijama o vrtlarstvu, pa zato iza svakog nastavka stoji puno vremena i rada. U praksi to znači da ne možemo ići ni na godišnji odmor kada mi to želimo jer vrt i biljke traže konstantnu njegu.

Reditelj je Vaš suprug Nino Šoštarić. Kako je to kada supružnici sarađuju na setu?

- Na snimanju se hijerarhija uvijek mora poštivati, jer, ako nema reda, nema ni kvaliteta. Moj muž je šef ekipe na terenu, tako da njega slušamo i ja i snimatelj tona i tehničar rasvjete. No, kad se priprema stručni dio priče, onda sam ja šefica.

Javljaju li Vam se gledaoci iz BiH?

- Naravno, osim pohvala, dobivam i mnogo pitanja, najčešće vezanih za sadržaj emisija. Gledaoce obično zanimaju sasvim konkretne stvari iz područja vrtlarstva, što je svakako dokaz da pažljivo prate i da su aktivno uključeni u uzgoj biljaka. Mnogo je gledalaca i iz Sarajeva, koje, nažalost, nisam još posjetila, a voljela bih.

Plodan povrtnjak

Na televiziji izgleda da Vam uspije sve šta posadite...

- Nemam problem s uzgojem. Sad već imam toliko iskustva da su poteškoće zanemarive. Više problema imam na samom snimanju, jer vrtlariti je jedno, a snimati o vrtlarstvu nešto sasvim drugo. Mislim tu najprije na razne vremenske prilike. No, najteže od svega je snimanje zvuka. Sve dok nismo krenuli s ovim projektom, nismo bili svjesni onečišćenja bukom koju stvaraju različite poljoprivredne mašine ili saobraćaj te, najgore od svega - buke koju svakodnevno stvaraju avioni.

Smatrate li da se svako može baviti vrtlarstvom?

- Svako se može baviti vrtlarstvom. To je univerzalan hobi, s beskrajno mnogo mogućnosti. Zbog toga se njime mogu baviti i djeca i stariji ljudi, pa čak i invalidi, ako se vrt njima prilagodi.


Garant za kvalitet

Kakvu poruku želite poslati ljudima kada su u pitanju ishrana i domaći proizvodi?

- Sadite i uzgajate svoju hranu sami koliko god možete. Danas se hranom manipulira na sve moguće načine, i sa zdravstvenog i s ekonomskog stajališta. Stoga je uzgoj hrane u vlastitom vrtu garant za kvalitet, ali i ekonomsku sigurnost. Posebno je to važno danas kad na hranu, a posebno na povrće i voće, trošimo znatan dio kućnog budžeta.

Imate li podršku porodice i ko se brine o Vašem vrtu kada ste na odmoru?

- Imam veliku podršku porodice, posebno supruga, koji ne ide na godišnji odmor da bismo se kćerka i ja malo odmorile na moru. Nije problem ostaviti vrt koji je dobro organiziran, koji ima automatiziran sistem navodnjavanja. No, naš je vrt poligon za snimanje i problem je što u vrt, kada nas nema, dolaze nepozvani gosti, pa kradu i odnose plodove našeg rada i biljke koje smo planirali snimiti. Zato je bitno boraviti u vrtu svakog dana.

Pas me izvede u šetnju

- Mnogo volim čitati, a opušta me i šetnja s mojim psom. Nažalost, čitati ne stignem koliko bih htjela, ali u šetnju me redovno izvede moj pas i tu nema popuštanja - govori Kornelija.

Ljubav prema prirodi

- Nekako mi se čini da je u meni oduvijek postojala ljubav prema prirodi, a svakako i prema životinjama, koje obožavam. No, razdoblje kada sam taj afinitet pretvorila u aktivno vrtlarstvo najviše povezujem s rođenjem naše kćerke. Shvatila sam da, želim li da se dijete hrani zdravo, moram uzeti stvari u svoje ruke. Šikaru koja je okruživala našu malu vikendicu tada sam pretvorila u plodan povrtnjak i napokon od teoretičara i dizajnera vrtova postala pravi vrtlar - kaže Benyovsky-Šoštarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.