Uspjeh mladog pjevača rodom iz Velike Kladuše

Amir Grand jedan od prvih koji je coverom podržao bolesnog Sinana Sakića

Autor: B. ŠIŠIĆ
13.12.2017 16:57
A
A
A

Da bi jedan mladi pjevač postao autentičan na prebukiranom estradnom nebu, mora da ima dobru pjesmu ili neki neobičan nadimak da bi bio zapažen.

Amir Grand je rodom iz Velike Kladuše, a pjevanjem se aktivno bavi već punih 11 godina. Nadimak Grand je svom imenu dodao kada se prijavio za takmičenje „Zvezde Granda“, ali kako nam reče, tada to i nije toliko bilo popularno, pa mu se ime Grand činilo nekako baš neobično. A, za dodatak Grand njegovom imenu kriv je je ni manje ni više poznati muzičar, kompozitor i pokretač Bihaćkog festivala Dilvad Felić.

-U Bihaću sam radio moje prva plakate, pa sam ušao u diskusiju sa Dilvadom koji mi je rekao kako bi baš bilo nekako neprepoznatljivo i nezanimljivo da stoji samo ime Amir. On je predložio da stavim Grand i tako je do današnjih dana i baš sam mu zahvalan - ispričao nam je ovaj mladi pjevač.

Takmičio se Amir Grand i na festivalu u Cazinu 2008. godine, a to je bio jedan već ozbiljan korak naprijed u njegovoj karijeri. A zbog čega ne želi više u „Zvezde Granda“, objasnio nam je:

-To je više postao šou biznis, tu se gleda ko će koga više nasmijati, naljutiti, ko će se pojaviti bolje ili luđe odjeven. Uskoro snimam moju drugu pjesmu i planiram da je reklamiram na „Grandu“. Samo tako mogu na „Grand“, a takmičenja ne dolaze u obzir.

I Amir Grand je bio jedan od onih koji je tokom bolesti Sinana Sakića snimio cover na jednu njegovu pjesmu. Zbog čega je to uradio, on odgovara:

-Bilo je u to vrijeme raznih priča odnosno da nije bolestan, te da umire, te da je umro, a ja sam samo htio na taj način da mu dam podršku jer ga izuzetno cijenim kao pjevača i kao legendu narodne muzike. Za dva dana imali smo 190 hiljada pregleda.

Amir nam je u nastavku razgovora rekao, kako je jako teško u današnje vrijeme baviti se pjevanjem.

-Svi danas hoće da budu pjevači. Prijave se na „Zvezde Grand“, prođu samo jedan krug i već se ufuraju da su velika imena. Međusobno se pjevači apsolutno ne vole, posebno mlađi. Kada sjediš s njima sve ok, a čim okreneš leđa počnu ogovaranja. Jednostavno puno je zavisti i ljubomore. Međutim, furam dalje zajedno sa mojim muzičarem Sadom koji mi je i kolega, i savjetnik i kao brat. Sarađujemo već više od pet godina i svaršeno funkcioniramo. Posla ima i već sam dogovorio prvih šest mjeseci u 2018. godini, a jedan vlasnik diskoteke iz Bihaća htio je već sad da s njim dogovorimo doček Nove 2019. godine kod njega. Međutim, nisam na to pristao jer dug je to period i ko zna šta se sve u tom vremenu može izdešavati - rekao nam je na kraju Amir Grand.