JET SET

Amir Grand jedan od prvih koji je coverom podržao bolesnog Sinana Sakića

B. ŠIŠIĆ

13.12.2017

Da bi jedan mladi pjevač postao autentičan na prebukiranom estradnom nebu, mora da ima dobru pjesmu ili neki neobičan nadimak da bi bio zapažen.

Amir Grand je rodom iz Velike Kladuše, a pjevanjem se aktivno bavi već punih 11 godina. Nadimak Grand je svom imenu dodao kada se prijavio za takmičenje „Zvezde Granda“, ali kako nam reče, tada to i nije toliko bilo popularno, pa mu se ime Grand činilo nekako baš neobično. A, za dodatak Grand njegovom imenu kriv je je ni manje ni više poznati muzičar, kompozitor i pokretač Bihaćkog festivala Dilvad Felić.

-U Bihaću sam radio moje prva plakate, pa sam ušao u diskusiju sa Dilvadom koji mi je rekao kako bi baš bilo nekako neprepoznatljivo i nezanimljivo da stoji samo ime Amir. On je predložio da stavim Grand i tako je do današnjih dana i baš sam mu zahvalan - ispričao nam je ovaj mladi pjevač.

Takmičio se Amir Grand i na festivalu u Cazinu 2008. godine, a to je bio jedan već ozbiljan korak naprijed u njegovoj karijeri. A zbog čega ne želi više u „Zvezde Granda“, objasnio nam je:

-To je više postao šou biznis, tu se gleda ko će koga više nasmijati, naljutiti, ko će se pojaviti bolje ili luđe odjeven. Uskoro snimam moju drugu pjesmu i planiram da je reklamiram na „Grandu“. Samo tako mogu na „Grand“, a takmičenja ne dolaze u obzir.

I Amir Grand je bio jedan od onih koji je tokom bolesti Sinana Sakića snimio cover na jednu njegovu pjesmu. Zbog čega je to uradio, on odgovara:

-Bilo je u to vrijeme raznih priča odnosno da nije bolestan, te da umire, te da je umro, a ja sam samo htio na taj način da mu dam podršku jer ga izuzetno cijenim kao pjevača i kao legendu narodne muzike. Za dva dana imali smo 190 hiljada pregleda.


Amir nam je u nastavku razgovora rekao, kako je jako teško u današnje vrijeme baviti se pjevanjem.

-Svi danas hoće da budu pjevači. Prijave se na „Zvezde Grand“, prođu samo jedan krug i već se ufuraju da su velika imena. Međusobno se pjevači apsolutno ne vole, posebno mlađi. Kada sjediš s njima sve ok, a čim okreneš leđa počnu ogovaranja. Jednostavno puno je zavisti i ljubomore. Međutim, furam dalje zajedno sa mojim muzičarem Sadom koji mi je i kolega, i savjetnik i kao brat. Sarađujemo već više od pet godina i svaršeno funkcioniramo. Posla ima i već sam dogovorio prvih šest mjeseci u 2018. godini, a jedan vlasnik diskoteke iz Bihaća htio je već sad da s njim dogovorimo doček Nove 2019. godine kod njega. Međutim, nisam na to pristao jer dug je to period i ko zna šta se sve u tom vremenu može izdešavati - rekao nam je na kraju Amir Grand.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.