JET SET

Kraljica Elizabeta Druga: Ako pogledam dolje dok nosim krunu, čak mogu slomiti vrat

Instagram

Avaz.ba

13.1.2018

Ako ste mislili da je lako biti kraljica i nositi kraljevsku krunu, onda se varate. Britanska kraljica Elizabeta Druga (Elizabeth II) upozorila je one koji bi mogli nositi krunu na neke vrlo bitne stvari.

Kraljica je u rijetkom intervjuu za BBC u povodu dokumentarnog filma o njezinoj krunidbi 1953. kazala da je britanska imperijalna državna kruna "nezgrapna".

Kruna teška 1,3 kilograma izrađena je za krunidbu njenog oca, Džordža (Georgea) VI., a kraljica ju je nosila na svojoj krunidbi i nosi je na otvorenju godišnjeg zasjedanja parlamenta. 

- Srećom, moj otac i ja imamo glave istog oblika - kazala je kraljica u dokumentarnom filmu "Krunidba".

- Ali kad je jednom namjestite, ona stoji. Samo ne možete gledati dolje da pročitate govor, nego papir morate podignuti u visinu očiju - objasnila je.

- Jer kad bi pogledali dolje, slomili bi vrat i kruna bi ispala. Dakle, krune imaju nekih nedostataka, ali su inače vrlo važne - rekla je Elizabeta.

U britanskoj državnoj kruni nalazi se oko 3.000 dijamanata, safira, smaragda, bisera. Kraljica posebno voli dragulj crnog princa koji je navodno nosio Henrik V. u bitci kod Agincurta 1415.

Također je rekla da je zlatna ceremonijalna kočija kojom se vozila na krunidbu bila "strašna".

- Nije uopće namijenjena putovanju. To su zapravo samo opruge na koži - izjavila je kraljica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.