JET SET

Frontmen "Kultur Shocka" Srđan Jevđević, alijas Gino Banana, za "Dnevni avaz": Mnogo toga me nervira, ali daleko sam od čangrizavog starca

Jevđević: Zimi najviše volim biti u Sarajevu ( S. Saletović

Piše: N. AJNADŽIĆ

14.1.2018

Srđan Jevđević, alias Gino Banana, frontmen sjajnog benda "Kultur Shock", koji već dugi niz godina živi u Sijetlu, boravi u rodnom Sarajevu. Kako nam je rekao, najviše voli zimi biti ovdje iz više razloga – ima manje obaveza, manje je turista, a i u decembru je mamin rođendan.

Retro rok

- Došao sam bez supruge. Kim (Kym) radi i ima normalan život kao 98 posto čovječanstva. Ja sam sretnik koji još živi u djetinjstvu. Stalno sam u Sarajevu, samo što nisam više mali pa ne hodam svaki dan po gradu. Turneje većinom radim po Evropi pa, čim imam nekoliko dana pauze, zaletim se kući - govori nam dobro raspoloženi Jevđević.

Kaže kako se prošle godine naradio na drugim poljima. U Sijetlu je za operu "The Light" napisao liberto i muziku, a da sada na red dolazi "Kultur Shock".

- Vrijeme albuma je prošlo, međutim, mi ćemo ga ipak izdati. Najgore mi je to što sam čitav svoj život posvetio ignoriranju generalne publike i „mainstreama“. Posvetio sam se onome što mene zanima. Svima je YouTube najvažnija stvar na svijetu, pa sada niko ne izdaje albume, nego singlove, a mene to nervira. Želim ostati vjeran sebi, tako da posljednji kompromis koji ću napraviti je taj da objavim pet singlova zajedno, od kojih će nastati album, koji ćemo na kraju godine izdati. Nisam baš popularan po pravljenju kompromisa u svom životu, tako da je to moja mana i vrlina u isto vrijeme - kazao je Jevđević.

Prva numera će izaći za mjesec. Jevđević ističe da se radi o pjesmi koja će biti na engleskom i na našem jeziku, a da će ona potaknuti turneju na kojoj će i Balkan biti zastupljen.

- Videospotove obično ovdje i snimam. Nema smisla drugačije raditi. A prvi singl će se zvati "Snovi". To je nestvaran, lažno ljubavni, utopističko naučnofantastični singl. Što se "sounda" tiče, bit će ono kao retro rok sedamdesetih godina - otkrio nam je Jevđević.

Dodao je da ga mnogo stvari nervira u životu, ali da je daleko od čangrizavog starca, već da voli određeni način komunikacije s publikom.

- To, jednostavno, moram zadržati da bih bio sretan i zadovoljan. Trudim se da svaki video koji mi napravimo bude što manje para, jer mene dobronovčani odnosi nerviraju. Ne vjerujem ni da, ako su stvari skuplje, znači i da su bolje. Mislim da je to kontraproduktivna stvar. Socijalna pravda je u nekom momentu mnogo važnija od artističke satisfakcije - naglašava Jevđević.

Sastavljanje puzle

Kada je u pitanju naziv albuma, Jevđević kaže da će od novih pet pjesama napraviti i ime albuma, a "Snovi" će biti jedna od riječi.

- Navikao sam da radim albume. Nijedan nije isti jer sam svaki put pokušao uraditi nešto drugačije. To me čini sretnim i ispunjava me. Od tih pet singlova ćemo napraviti naziv albuma. To je takav zadatak meni, kao da me je neko ostavio puzlu da sastavljam, dotle su oni mene doveli - našalio se Jevđević.

Koncert na otvorenom 

Jevđević nam je otkrio da će u Sarajevu naljeto biti organiziran veliki koncert "Kultur Schoka" na otvorenom.

- Preliminarni pregovori postoje za Sarajevo u junu. Nije još potpisan ugovor, ali, nasreću, ja nisam biznis osoba za bend, jer bi iz mene sve ljudi izvukli. Priprijetili su mi smrću da ne pričam ništa, što mi je veoma teško. Koncert će, najvjerovatnije, biti vani, ne klupska svirka - zaključuje Jevđević.

Nostalgija me ne zanima

- Davno sam rekao da je postojanje jednog umjetničkog djela moguće samo ako se ostvaruju nova umjetnička djela. Nostalgija me ne zanima kao produkt mog vlastitog rada - kazao je Jevđević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.